Äppelchutney i ugn
bonusmat ta hand om fallfrukten Hösten rister i äppelträdens kronor och gräsmattan fylls av nedfallna äpplen. Många helt felfria medan andra har fått stötskador. Ta hand om även andra sorterings fallfrukt. Gör en het chutney och servera till söndagens köttgryta eller vardagens vegetariska måltider.
Gör så här
Värm ugnen till 150-200 grader.
Pensla en ugnsform med 0,5 msk av oljan. Formen ska knappt rymma äpplena. De krymper mycket under tillagningen.
Skär bort det skadade på frukten och skär resten i ”slarviga” bitar dvs. de behöver inte vara lika stora eller likformade. Skala och klyfta löken. Skiva vitlöken. Lägg äpplen och lök i formen. Det ska bli till en hög! Strö över chili, rosmarin, salt och ringla över rseten av oljan.
Sätt in i ugnen och låt baka tills frukten krympt till hälften ungefär. Det brukar ta en timme. Rör om lite då och då.
Smaka gärna av efter halva tiden. Det kan behövas mer kryddor.
INGREDIENSER
 1 sats

   RåvaraMängd
  Äpple m skal   1 kg
  Lök gul röd   3 st
  Vitlök   2 klyft
  Rapsolja   1,5 msk
  Chili flakes eller chilipeppar   0,5 tsk
  Ingefära, malen   1,5 tsk
  Rosmarin   2 tsk
  Salt   0,5 tsk

Näringsämne Mängd
Energi 780 kcal
Protein 4 g
Fett 20,3 g
Mättade fettsyror 1,4 g
Kolhydrater 130 g
Fibrer 29 g
C-vitamin 146 mg
Folat 80 mcg
Järn 2,2 mg
Zink 0,4 mg

Räkna med att satsen räcker som tillbehör till cirka 6 portioner. En klick chutney bidrar då med: 140 kcal, 3,4 g fett, 24 g kolhydrater och 4 g fiber.
Vill du ha en sötare chutney: Ringla över några matskedar honung när formen tagits ut ut ugnen. Upphettad honung mister både en del sötma och den speciella honungssmaken.
Istället för chili, ingefära och rosmarin kan chutneyn kryddas med curry av något slag.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se