Kokt skinka med svampsås och potatisklyftor
Resträtt på julskinka En riktigt god svampsås ska lagas med kärlek, grädde och en skvätt portvin. Kokt skinka, knaprig klyftpotatis, gröna ärter och en eldig äppelchutney är perfekt omgivning till älsklingssåsen...
Gör så här
Börja med potatisen: Skala och skär i kylftor. Lägg i en långpanna, gärna klädd med nonstick duk s.k. bakduk. Ringla över 1,5 msk olja.
Placera långpannan i kall ugn. Sätt på värmen, 250 grader är lagom. Börja ta tid. När potatisen varit i ugnen i 20 minuter: stäng av värmen och låt eftersteka i ytterligare 15 minuter.
Dags för svampsåsen: Skala och finhacka löken. Hetta upp resten av oljan i en kastrull. Häll av ev. spad från svampen, men spar det. Vänd ner svampen i lökfräset och låt fräsa i några minuter.
Skaka ihop grädde och vetemjöl i en redningsbägare (eller liten burk med lock). Blanda med svampfräset. Rör medan mjölken tillsätts. Koka upp. Späd med svampspad och vatten till lagom konsistens.
Smaka av såsen med portvin, sojasås, salt och peppar. Låt koka några minuter.
Kolla att potatisen är lagom mjuk och strö över lite salt.
Servera skinkan i ganska tunna skivor och med knapriga potatisklyftor, gröna lättkokta ärter samt äppelchutney eller äppelmos.
Fresta med en fräsch fruktsallad som dessert. En sallad med färska frukter i små bitar och finhackade, torkade aprikoser.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Gris skinka rimmad kokt fett 4,5 %   350 g
  Potatis   800 g
  Rapsolja   3,5 msk
  Lök gul   1 st
  Svamp konserv u lag   4 dl
  Crème Fraiche fett 34 %   1 dl
  Vetemjöl oberikat   2 msk
  Svampspad + vatten   1,5 dl
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   1 dl
  Portvin vitt rött 20 vol. %   2 msk
  Sojasås   1 msk
  Salt, svartpeppar   0
  Tillbehör:  
  Gröna ärter   300 g
  Äppelchutney   1 dl
  Fruktsallad:  
  Kiwi   1 st
  Banan   1 st
  Äpple m skal   1 st
  Apelsin   1 st
  Päron   1 st
  Aprikoser torkade   4 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 760 kcal 625 - 875 kcal
Protein 32 g 19 - 38 g
Fett 25,5 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8,5 g Max 9 g
Kolhydrater 91 g Min 75 g
Fibrer 14 g Min 9 g
C-vitamin 130 mg Min 22 mg
Folat 141 mcg Min 120 mcg
Järn 3,8 mg Min 3,8 mg
Zink 5 mg Min 2,7 mg

Bonusmat: Blev till något över av julskinkan? Servera den som huvudrätt.
Torkad svamp är ett bra alternativ till konserverad eller fryst svamp. Beräkna att det behövs ca: 1,5 dl torkad för att få 4 dl svamp "färsk". Lägg svampen i dubbel mängd vatten i minst 30 minuter, gärna dubbla tiden.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se