Edamamesallad med tomat och gurka
elegant sallad på färska sojabönor, novelloolja Edamame är det poetiska namnet för färska, gröna sojabönor. Smaken är trevligt nötig, färsch och smakar härligt tillsammans med fina körsbärstomater. Välj helst ekologiska från Spanien under vinterhalvåret.
Novello kallas den första pressningen av inte helt mogna oliver. Oljan är mörkt grön med en intensiv smak och doft av gräs...
Gör så här
Tina sojabönorna.
Skölj alla grönsaker: Halvera tomaterna, skär gurkan i kvartar, strimla salladen och skala, finhacka rödlöken.
Varva alla ingredienser i en stor skål eller i portionsskålar. Avsluta med ett lager tomat och hackad lök.
Strö över lite salt. Låt stå i 10 minuter och droppa över en god novelloolja. Servera genast och gärna tillsamamns med citronklyftor.
Behövs en mer mättande förrätt? Duka fram gott brytbröd som tillbehör.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Sojabönor, färska edamame   500 g
  Tomat, helst körsbärstomater   200 g
  Gurka   0,3 st
  Huvudsallat   1 st
  Lök röd   1 st
  Flingsalt   0,5 tsk
  Olivolja, novello   1,5 msk
  Citron, i klyftor   1 st

Näringsämne Mängd
Energi 240 kcal
Protein 16 g
Fett 11,6 g
Mättade fettsyror 1,5 g
Kolhydrater 13 g
Fibrer 10 g
C-vitamin 61 mg
Folat 116 mcg
Järn 3,9 mg
Zink 1,8 mg

Tips: Istället för gröna, färska sojabönor kan du ta färska (= frysta) bondbönor eller gröna ärter.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se