Edamamesallad med tomat och gurka
Edamame är det poetiska namnet för färska, gröna sojabönor. Smaken är trevligt nötig, färsch och smakar härligt tillsammans med fina körsbärstomater. Välj helst ekologiska från Spanien under vinterhalvåret.
Novello kallas den första pressningen av inte helt mogna oliver. Oljan är mörkt grön med en intensiv smak och doft av gräs...
Gör så här
Tina sojabönorna.
Skölj alla grönsaker: Halvera tomaterna, skär gurkan i kvartar, strimla salladen och skala, finhacka rödlöken.
Varva alla ingredienser i en stor skål eller i portionsskålar. Avsluta med ett lager tomat och hackad lök.
Strö över lite salt. Låt stå i 10 minuter och droppa över en god novelloolja. Servera genast och gärna tillsamamns med citronklyftor.
Behövs en mer mättande förrätt? Duka fram gott brytbröd som tillbehör.
INGREDIENSER
4
portioner
Råvara
Mängd
Sojabönor, färska edamame
500
g
Tomat, helst körsbärstomater
200
g
Gurka
0,3
st
Huvudsallat
1
st
Lök röd
1
st
Flingsalt
0,5
tsk
Olivolja, novello
1,5
msk
Citron, i klyftor
1
st
Näringsämne
Mängd
Energi
240 kcal
Protein
16 g
Fett
11,6 g
Mättade fettsyror
1,5 g
Kolhydrater
13 g
Fibrer
10 g
C-vitamin
61 mg
Folat
116 mcg
Järn
3,9 mg
Zink
1,8 mg
Tips: Istället för gröna, färska sojabönor kan du ta färska (= frysta) bondbönor eller gröna ärter.
MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se