Solplättar med äppelrasp
pannkakor med morot och grovt mjöl Uppgradera soppmåltiden med läckrare, nyttigare plättar.
Vackert solgula blir plättar, pannkakor och våfflor om smeten blandas mer rårivna morötter. Och så blir de dessutom godare med en naturlig sötma.
Servera plättarna med äppelrasp.
Gör så här
Skala och finriv moroten.
Vispa ihop mjöl, salt med hälften av mjölken. Vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken, äggen, den rivna moroten och rapsoljan.
Hetta upp en plättlag. Lägg en minmal klick smör i varje lagg. När smöret fräser häll på 1/2 till 3/4 dl smet. Stek på dryg medelvärme någon minut, vänd och stek på andra sidan.Stek resten av smeten på samma sätt. Lägg plättarna i högar.
Grovriv äpplena och blanda med kanelen.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Morot, riven   1,5 dl
  Ägg ekologiskt rått   2 st
  Vetemjöl berikat   1 dl
  Havrekli   1 dl
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   1,5 dl
  Salt   1 krm
  Rapsolja   2 msk
  Smör fett 80 %   1 msk
  Äppelrasp:  
  Äpple m skal   2 st
  Kanel, malen   1 msk

Näringsämne Mängd
Energi 280 kcal
Protein 8 g
Fett 14,3 g
Mättade fettsyror 3,9 g
Kolhydrater 27 g
Fibrer 4 g
C-vitamin 9 mg
Folat 42 mcg
Järn 1,7 mg
Zink 1,1 mg

Vegan ? Mjölken kan ersättas med sojadryck om du inte vill äta eller tål komjölk. Och äggen med sojamjöl. För att få dem lite pösiga tillsätt en anings jäst.
Vill du ha en större sats öka mängderna till 3 ägg, 3 dl mjöl och 2 dl mjölk.
Solplättar är förstås också ett bra mellanmål...

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se