Bröd med dinkel
Bra Gi-bröd Bröd är klimatsmart. Väljer du dessutom ekologiska ingredienser så gynnar det även den biologiska mångfalden. Ett bröd med hela korn har ett lägre Gi värde (glykemiskt index) än annat grovt bröd. Dessutom mättar brödet bättre och längre.
Knådar du för hand eller med elvisp halvera degen annars blir det för tungt. Använder du ett stenmalet vetemjöl minska på mängden mjöl med en deciliter.
Gör så här
Skölj kornen och rensa bort skräp. Se upp det kan följa med små, små stenar. Lägg dem i blöt över natten eller koka dem mjuka någon timme i rikligt med vatten. Häll bort blötläggningsvattnet.
Blanda kornen med fingerljummet vatten, jäst, salt, brödsirap, anis och rapsolja.
Rör i rågmjölet och vetemjöl. Arbeta kraftigt och länge till en smidig men ganska lös deg. Tag mer mjöl om det behövs. Beräkna 10 minuter i stor matberedare eller 15 minuter för hand.
Jäs övertäckt i minst 40 minuter, gärna längre tid. Ta upp på mjölat bakbord och knåda några kraftiga tag. Dela degen i två delar. Knåda åter igen lätt och kavla ut varje del till en platta och rulla ihop som en rulltårta. Lägg på plåt.
Snitta brödet med en vass kniv och jäs övertäckt i 25–30 minuter tills degen reser sig snabbt efter ett lätt tryck med fingret. Värm ugnen till 275 grader C.
Grädda bröden först 10 minuter i mitten av ugnen. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 40 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
INGREDIENSER
 1 sats

   RåvaraMängd
  Dinkel, hela korn   3 dl
  Vatten   1 l
  Jäst, färsk   1 paket
  Salt   2 tsk
  Brödsirap ljus   2 msk
  Anis- eller fänkålsfrön   2 msk
  Rapsolja   3 msk
  Rågmjöl fullkorn   6 dl
  Vetemjöl   11 dl

Näringsämne Mängd
Energi 4805 kcal
Protein 128 g
Fett 63,1 g
Mättade fettsyror 6 g
Kolhydrater 869 g
Fibrer 101 g
C-vitamin 7 mg
Folat 945 mcg
Järn 32 mg
Zink 22,3 mg

Satsen ger 2 bröd a ca 15 skivor.
Istället för enbart vatten kan du med fördel blanda i vassla som blivit över när du gjort färskost och tzatziki. Med vassla eller lättfil i degspadet blir brödet mer kalciumrikt.
Lite brödsirap i degen gör brödet mustigare och det ser mörkare ut. Jästen äter upp allt extra socker från sirapen så brödet blir inte sött.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se