Avokado-, bön- och tomatsallad
klimatsmart, ekologisk och läcker bönsallad En riktigt fräsch sallad som smakar utmärkt som rätt före en lite lättare huvudrätt. Vill du äta salladen som lätt lunch? Komplettera med bröd och frukt. Och nu när vinterkylan slagit till kanske också med en mugg varm soppa.
Gör så här
Börja med att spola av bönorna och låt vattnet rinna av.
Halvera avokadon, gröp ur och skär i mindre bitar. Skölj och halvera tomaterna. Skala och finhacka rödlöken.
Varva grönsakerna i en skål. Strö över lite salt och pressa över lite citron. Garnera med färska blad eller torkad örtkrydda.
Servera med citronklyftor och bröd.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Avokado   2 st
  Röda bönor torkade kokta u salt   4 dl
  Tomat gärna körsbärstomater   125 g
  Lök, röd   1 st
  Basilika, färsk   2 msk
  Salt   2 krm
  Citronjuice färskpressad   1 msk
  Citron   1 st

Näringsämne Mängd
Energi 250 kcal
Protein 8 g
Fett 15,2 g
Mättade fettsyror 2,6 g
Kolhydrater 15 g
Fibrer 10 g
C-vitamin 11 mg
Folat 199 mcg
Järn 1,6 mg
Zink 1,1 mg

Vill du ha en smalare, billigare sallad nöjer du dig med halva mängden avokado.
Recept på olika soppor finns liksom mer råkost och stadiga sallader på Mums.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se