Vegoburgare med hamburgerbröd och dessertgodis
Sojabiffar på klassiskt hamburgervis Självklart kan du också servera sojabiffar på annat sätt än i hamburgerbröd.
Här har jag kryddat smeten med sojasås, råriven potatis och grovhackat en del av sojabönorna för att få en burgare med mild smak men med trevligt tuggmotstånd.
Gör så här
Grovhacka hälften av sojabönor och finhacka hälften. Finhacka lök antingen för hand eller i matberedare. Ju mer finhackat desto lättare håller burgarna ihop samtidigt som det är det är trevligt med en grövre, tuggig konsistens.
Blanda/kör bönorna i matberedare med mycket finriven potatis, sojamjöl, sojasås och peppar. Forma till 8 platta burgare med händer fuktiga av vatten.
Hetta upp oljan i en stekpanna, gärna med nonstick beläggning. Stek på medelvärme tills burgarna blivit vackert gyllenbruna. Rosta bröden.
Lägg ihop burgarna med salladsblad, tomatskivor och finstrimlad rödlök. Servera med en dressing av matlagningsyoghurt, ketchup och curry
Fresta med en tallrik dessertgodis som avslutning.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Sojabönor torkade kokta u salt   4 dl
  Lök gul   1 st
  Potatis   1 st
  Sojamjöl fett ca 20 %   1 dl
  Sojasås   1,5 msk
  Svartpeppar   2 krm
  Rapsolja   2 msk
  Tillbehör:  
  Hamburgerbröd grovt   8 st
  Huvudsallat   100 g
  Tomat   2 st
  Lök röd   1 st
  Gurka inlagd   2 st
  Sås:  
  Matlagningsyoghurt fett 8 %   200 g
  Ketchup tomat   3 msk
  Curry, mild   1,5 msk
  Salt   2 krm
  Dessertgodis:  
  Aprikoser torkade   10 st
  Fikon torkade   5 st
  Äpplen torkade   8 ring

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 675 kcal 625 - 875 kcal
Protein 23 g 19 - 38 g
Fett 21,6 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,4 g Max 9 g
Kolhydrater 88 g Min 75 g
Fibrer 19 g Min 9 g
C-vitamin 21 mg Min 22 mg
Folat 123 mcg Min 120 mcg
Järn 5,7 mg Min 3,8 mg
Zink 2,9 mg Min 2,7 mg


MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se