Morotstzatziki
Istället för att blanda avrunnen eller matyoghurt med gurka kan du göra en turkisk variant; Blanda ner grovt riven och lättfräst morot istället. Rotfrukter ju nästan alltid ett bra alternativ till växthusodlade grönsaker. Morotstzatziki blir dessutom vacker guldfärgad och mycket god.
Gör så här
Häll yoghurten genom ett kaffefilter. Efter 1-1,5 timme är yoghurten lagom fast.
Skala moroten och grovriv den. Hetta upp oljan i en stekpanna. Låt moroten mjukna utan att ta färg. Rör om då och då. Ta upp moroten och lägg i en skål. Låt svalna.
Blanda morotsfräset med den avrunna yoghurten. Pressa i vitlök. Blanda i mynta och salt.
Recept på traditionell grekisk tzatziki hittar du
här.
INGREDIENSER
4
portioner
Råvara
Mängd
Yoghurt naturell fett 3 %
4
dl
Morot, stora
2
st
Rapsolja
1
msk
Vitlök
1
klyft
Mynta, torkad eller färsk
0,5
tsk
Salt
2
krm
Näringsämne
Mängd
Energi
100 kcal
Protein
4 g
Fett
6,1 g
Mättade fettsyror
2 g
Kolhydrater
8 g
Fibrer
1 g
C-vitamin
2 mg
Folat
20 mcg
Järn
0,1 mg
Zink
0,5 mg
Släng inte bort vasslan! Den är jättebra att baka med eller använda som startkultur vid mjölksyrejäsning av grönsaker. Vasslan innehåller mycket kalcium.
Även andra rotfrukter blir goda att riva fint, fräsa lätt och blanda med yoghurt av något slag.
MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se