Grön potatissallad med kapris och skinka
smakrik potatissallad utan fett Tysk brukar man kalla potatissallad som istället för gräddfil och majonnäs blandas med koncentrerad buljong, olja och syrade grönsaker. Här har vi gett potatisen extra smak med pressad vitlök, kapris och rejält med persilja.
Gör så här
Skrubba potatisen om den är färsk. Koka vinterpotatisen med skal.
Rör ihop marinaden: Lös upp buljongen i kokande vatten. Tillsätt olivolja, gurkspad, senap och svartpeppar. Pressa i vitlök.
Skala potatisen medan den är varm. Skär i bitar direkt ner i en skål. Häll över marinaden med potatisen är het. Skölj och strimla löken och persiljan. Strimla gurkan. Vänd ner det gröna med kaprisen i potatisen
Servera potatisen ljummen eller avsvalnand med någon skiva skinka, tomatklyftor och senap. Knäckebröd med bordsmargarin eller smör till den hungrige.
Om det är bärsäsong: Fresta med färska jordgubbar, hallon, blåbär serverad i tallrik med mjölk eller lite glass. Hemkokt kräm är inte heller fel.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Potatis   1000 g
  Purjolök   200 g
  Persilja blad   1,5 dl
  Ättiksgurka u lag   3 dl
  Kapris   1 dl
  Marinad:   0
  Grönsaksbuljong   10 g
  Vatten, kokande   1 dl
  Olivolja   3 msk
  Spad från gurkan   3 msk
  Senap fransk   2 msk
  Svartpeppar   2 krm
  Vitlök   1 klyft
  Gris skinka rökt fett 6 %   300 g
  Tomat   4 st
  Tillbehör:   0
  Senap svensk   0,5 dl
  Knäckebröd, råg, fullkorn   4 bitar
  Bordsmargarin eko   4 tsk
  Efterrätt:   0
  Jordgubbar   2 l
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   8 dl

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 745 kcal 625 - 875 kcal
Protein 33 g 19 - 38 g
Fett 23 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 6,3 g Max 9 g
Kolhydrater 92 g Min 75 g
Fibrer 16 g Min 9 g
C-vitamin 259 mg Min 22 mg
Folat 360 mcg Min 120 mcg
Järn 3,4 mg Min 3,8 mg
Zink 5,2 mg Min 2,7 mg


MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se