Soppa med kikärter, vete och gröna blad
Glöm alla tunna buljonger. Koka en mustig och mättande soppa på mangold eller spenat, kikärter och vetekorn av något slag.
Gör så här
Skala och grovhacka lök och vitlök.
Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök lätt. Häll på matvetet och tillsätt dessutom vatten. Salta och peppra. Koka i 10-15 minuter under lock tillsammans med kikärter.
Förbered resten av grönsakerna under tiden. Skölj mangoldbladen noga och strimla dem grovt. Lägg i mangoldblad i soppan och koka ytterligare 5 minuter tills matvetet är helt mjuka. Smaka av med mer salt och peppar samt lite pressad citron.
Bröd, smör eller bordsmargarin behövs för att man ska bli tillräckligt mätt och dessutom gärna en färsk frukt till avslutning.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Mangold, spenat, hela blad frysta eller färska   400 g
  Kikärter torkade kokta eller från burk   4 dl
  Lök gul, stor   1 st
  Vitlök   1 klyft
  Olivolja   3 msk
  Dinkel, kokt eller halva mängden okokt matvete   6 dl
  Vatten   1 l
  Salt   1 tsk
  Svartpeppar   2 krm
  Citronjuice färskpressad   2 msk
  Tillbehör:  
  Rågbröd osötat fibrer ca 9 %   8 skiva
  Bordsmargarin mjölkfri fett 70% berikad typ Carlshamn   8 tsk
  Päron, nektarin eller annan frukt   4 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 655 kcal 625 - 875 kcal
Protein 18 g 19 - 38 g
Fett 21,6 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,2 g Max 9 g
Kolhydrater 85 g Min 75 g
Fibrer 24 g Min 9 g
C-vitamin 43 mg Min 22 mg
Folat 149 mcg Min 120 mcg
Järn 6,6 mg Min 3,8 mg
Zink 4 mg Min 2,7 mg

Matvete liksom förkokt kamutvete behöver inte blötläggas och kokar snabbt medan dinkelkorn kräver både blötläggning och längre koktid.
Glutenfritt?
Byt vetekornen mot bovete, quinoa eller risnudlar. Ris ger dock inte lika bra näring: mindre energi, mindre protein och mineraler som övriga korn.
Och så förstås glutenfritt bröd.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se