Lammkotletter med kamutvete och zucchini
Lammkotletter är festmat! Variera tillbehören och prova ett fräs av kokt kamutvete, zucchini och lök. Ett glas rött vin smakar gott till lammet när det är fest.
Gör så här
Tag fram kotletterna och låt dem bli rumsvarma innan du steker köttet.
Koka kamutvetet i buljong och enligt beskrivning på paktet. Räkna med 3/4 dl okokta gryn, dvs 1 ½ dl kokta, per person.
Skiva zucchini, skala och strimla löken. Stek zucchini, lök snabbt i lite olja. Blanda med den kokta kamutveten. Smaka av med pressad lime ller citron.
Stek lammkotletterna med skivad vitlök. Stek kotletterna på hög värme tills de fått vacker färg. Skär bort fettet först därefter. Strö över rosmarin. Salta och peppra.
Inled måltiden med en salladstallrik med strimlad salladkål och gurka, skivad avokado, färska champinjoner och några droppar balsamvinäger.
Fresta med en några nävar torkad frukt som söt avslutning på denna festmåltid.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Lamm kotlett, vikt utan ben   500 g
  Dinkel, kamutvete, matvete kokt   6 dl
  Grönsaksbuljong, tärning eller fond   10 g
  Zucchini, små   2 st
  Lök röd   1 st
  Citronjuice, lime färskpressad   2 msk
  Olivolja   1 msk
  Vitlök   1 klyft
  Rosmarin, salt, peppar   0
  Citron eller lime   1 st
  Salldstallrik:  
  Salladskål kinakål, strimlad   150 g
  Gurka   0,5 st
  Avokado   1 st
  Champinjoner   100 g
  balsamvinäger ättiksyra 7 %   2 msk
  Dessertgodis:  
  Äpplen torkade   8 ring
  Aprikoser torkade   10 st
  Fikon torkade   5 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 740 kcal 625 - 875 kcal
Protein 33 g 19 - 38 g
Fett 34,6 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 11,9 g Max 9 g
Kolhydrater 67 g Min 75 g
Fibrer 17 g Min 9 g
C-vitamin 67 mg Min 22 mg
Folat 184 mcg Min 120 mcg
Järn 6,6 mg Min 3,8 mg
Zink 5,4 mg Min 2,7 mg

När det är säsong är en generös tomatsallad med lök och basilika ett alterntiv till annan förrätt.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se