Kycklinglever i tomatsås
Kycklinglever ekologisk nos till tryne mat Kycklinglever liksom annan lever är mycket smakrikt men kräver varsam tillaging för att inte blir torr. Just tomatsås bryter bra med sin friskhet. Servera grytan antingen som en sås till pasta eller till gryn av några slag, kanske bulgur eller dinkel.
Gör så här
Skala lök, vitlök och morot. Grovhacka löken, finhacka vitlöken och skär moroten i små tärningar. Skölj sellerin och purjolöken. Strimla grovt.
Hetta upp 2 msk av oljan i en gryta som rymmer hela såsen. Tillsätt lök och morot. Fräs några minuter. Häll på krossade tomater, selleri och purjolök. Salta och peppra. Låt småputtra under lock i 15-20 minuter tills moroten mjuknat.
Torka av kycklinglevern. Skär i mindre bitar. Fräs snabbt i het panna i 1 msk rapsolja. Låt kycklinglevern bara värmas i såsen de sista 3-4 minutrarna.
Rör i det grovt hackade gröna, rosmarin och låt bara koka upp igen. Spara lite grönt till garnering.
Servera såsen med pasta eller gryn av något slag. Och förstås en rejäl tallrik råkost, sallad och vinägeroljedressing.
Sugen på något sött efterråt? Fresta med en frukt som är i säsong.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Kyckling lever   250 g
  Lök gul eller det vita på purjolök   0,5 st
  Vitlök   2 klyft
  Morot   1,5 st
  Stjälkselleri   100 g
  Purjolök   100 g
  Rapsolja   3 msk
  Tomater krossade konserv m lag   400 g
  Salt   1 tsk
  Svartpeppar   1 krm
  Persilja blad eller selleriblad   0,5 dl
  Rosmarin, torkad   1 tsk
  Tillbehör:  
  Pasta makaroner spaghetti   400 g
  Råkost, tex gröna blad, strimlad morot och fänkål   300 g
  Dressing olja fett ca 45 %   5 msk
  Apelsin eller annan frukt i säsong   4 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 775 kcal 625 - 875 kcal
Protein 30 g 19 - 38 g
Fett 22,7 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 2,9 g Max 9 g
Kolhydrater 106 g Min 75 g
Fibrer 12 g Min 9 g
C-vitamin 163 mg Min 22 mg
Folat 770 mcg Min 120 mcg
Järn 7,4 mg Min 3,8 mg
Zink 3,2 mg Min 2,7 mg

Blanda din egen dressing och krydda den med favoriten bland örtkryddor. Tag 2 delar olja, 1 del vinäger, 1 del vatten och smaksätt med en aning örtsalt, en doft örtkrydda och kanske lite pressad vitlök. Förvara helst mörkt så står sig dressingen bättre.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se