Lammfärsbiffar med pasta och zucchini
Visst kan du ersätta lammfärsen med nöt- eller älgfärs men lamm ger en alldeles speciell smak; särskilt om du spetsar till smeten med pressad citron och vitlök. Pasta och stekt zucchini är gott till.
Gör så här
Börja med lammfärsbiffarna: Kör grovt hackad lök och vitlök, havregryn, potatis, pressad citron, ägg, salt och peppar till ett fint mos i matberedaren. Låt svälla några minuter. Rör ner köttfärsen och blanda till en slät smet. Späd med vatten om smeten känns för hård. Forma till platta biffar.
Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Skiva zucchini i tunna skivor – gröp ur kärnorna om zucchinin är grov. Stek snabbt och hett i olja med skivad vitlök och chili flakes. Pressa över citron, strö över lite salt och persilja.
Stek små biffar i medelvarm panna.
Servera med den nykokta pastan liksom förstås råkost eller sallad. Kanske morötter hyvlade med potatisskalare till långa band och med olja-vinägerdressing smaksatt med lite dragon.
Efterrätt? Passa också på att njuta av årets skörd av ekologisk småcitrus från Medelhavet.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Lamm färs fett 12 %   400 g
  Lök gul röd, liten   0,5 st
  Vitlöksklyfta,   1 klyft
  Havregryn   5 msk
  Potatismjöl   1 msk
  pressad citron   0,5 dl
  Ägg ekologiskt   1 st
  Salt   1 tsk
  Svartpeppar   1 krm
  Rapsolja   0
  Tillbehör:  
  Zucchini eller annan grönsak i säsong   1,5 st
  Vitlöksklyfta   1 klyft
  Chili flakes   1 krm
  Rapsolja   2 msk
  Citron, färskpressad   5 msk
  salt   0,5 tsk
  Persilja blad   1 dl
  Tillbehör:  
  Pasta makaroner spaghetti   400 g
  Morot   4 st
  Dressing olja fett ca 45 %   1,5 msk
  Småcitrus clementin mandarin satsuma   4 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 865 kcal 625 - 875 kcal
Protein 34 g 19 - 38 g
Fett 32,5 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 10,6 g Max 9 g
Kolhydrater 103 g Min 75 g
Fibrer 11 g Min 9 g
C-vitamin 81 mg Min 22 mg
Folat 123 mcg Min 120 mcg
Järn 5,1 mg Min 3,8 mg
Zink 6 mg Min 2,7 mg

När man steker biffar, korv, köttbullar, opanerad fisk i lite smör eller olja tar inte livsmedelt upp något extra fett. Om man förstås inte häller över fettet på slutet. Panerad fisk, fiskpinnar, schintzlar samt pannkaka däremot suger effektivt upp stekfettet.
Rädd för mättat fett? Att någon enstaka gång äta för mycket spelar inte så stor roll. Mängden mättat fett minskar om du väljer en magrare lammfärs.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se