Ingefärspäron
efterätt för älskare av ingefära L.Brinck Läckra ingefärspäron är svenska köket när det är som bäst. Ett kryddigt sött päron med en liten klick yoghurt är en härlig höstlig efterrätt. Och smakar också bra till Jul.
Gör så här
Skala och skiva ingefäran i tunna slantar. Koka upp vatten, sockret samt den skivade ingefäran. Koka under lock medan du förbereder päronen.
Skala päronen och lägg dem allt eftersom i iskallt vatten med saften av en halv citron. Skiva den andra halvan av citronen.
Lägg de skalade päronen samt citronskivorna i den kokande sockerlagen. Sjud under lock tills päronen börjar mjukna.
Lägg päronen i en skål eller burk. Häll lagen över. Låt svalna.
Servera päronen med några matskedar spad (sockerlagen) och en klick matlagningsyoghurt.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Päron   4 st
  färsk ingefära ca 5 cm   20 g
  vatten   4 dl
  Socker   3 dl
  Citron   0,5 st
  (Sockerlag)   1,2 dl
  Matlagningsyoghurt fett 8 %   150 g

Näringsämne Mängd
Energi 240 kcal
Protein 2 g
Fett 3,3 g
Mättade fettsyror 2 g
Kolhydrater 47 g
Fibrer 5 g
C-vitamin 17 mg
Folat 15 mcg
Järn 0,3 mg
Zink 0,3 mg

Tar man sig tid att koka ingefärspäron är det lika bra att koka en lite större sats. De går bra att spara i kylskåp eller frysa in i lagen.
Förvirras inte av att ingredienslistan innehåller både vatten+socker och sockerlag. Mängden vatten och socker behöver du för att koka en sockerlag. Posten sockerlag står för hur mycket som man vanligtvis äter av den kokta lagen.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se