Grön ärtpuré
Fresta med en festlig grön ärtsoppa som förrätt. Purén smakar också bra som ensam eller tvåsam mat.
Till vardags dubblerar du portionen och fyller på med matig macka. Då kan du också byta ingredienslistans vin mot några droppar vinäger eller pressad citron.
Gör så här
Ansa sockerärterna om de är färska, drag/skär bort den sega tråden från fästet till tippen på ärtskidan. Grovhacka persiljan. Skölj och strimla löken. Ta med både det vita och gröna från löken. Skala potatisen och skär i mindre bitar.
Lägg alla grönsaker i en kastrull. Häll på vatten samt vin. Smula i buljongtärningen. Koka upp och låt koka några minuter tills ärterna är mjuka. Ta upp grönsakerna med en hålslev. Mixa det gröna.
Häll tillbaka i kastrullen. Koka upp. Smaka av med salt och peppar. Rör ner crème fraiche. Gör det lite ”slarvigt” så ser det faktiskt snyggare ut.
Servera med en liten hög riven pepparrot.
INGREDIENSER
4
portioner
Råvara
Mängd
Sockerärter
300
g
Persilja blad
1
dl
Purjolök, ca 2 dm
100
g
Potatis kokt
2
st
vatten
400
g
Vitt vin torrt 12 vol. %
2
dl
Grönsaksbuljong
1
tärn
salt, peppar
0
Crème Fraiche fett 34 %
4
msk
Pepparrot, riven
2
msk
Näringsämne
Mängd
Energi
155 kcal
Protein
4 g
Fett
5,4 g
Mättade fettsyror
3,3 g
Kolhydrater
13 g
Fibrer
4 g
C-vitamin
88 mg
Folat
81 mcg
Järn
1,9 mg
Zink
0,9 mg
Vill du äta soppan som en lätt lunch; Komplettera med ett rejält fullkornsbröd, bordsmargarin eller smör samt en frukt och eller råkost.
Inga sockerärtor i frysen? Byt mot gröna ärter.
MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se