Polkabetor med fårost
Visst går det lika bra med röd- som gulbetor men medge att polkabetorna är extra vackra. De är dessutom mildare i smaken än vanliga rödbetor. Polkabetor med smulad fårost och en bit brytbröd är en trevlig förrätt.
Gör så här
Ta vara på de späda bladen från betorna. Skölj dem noga. Är det senare på säsongen och betorna säljs bladlösa går det bra med späda färska spenat-, mangoldblad eller ruccola.
Koka polkabetorna med skal tills de är mjuka. Koktiden varierar från 20 till 50 minuter beroende på storlek och mjällhet.
Rör ihop dressingen medan betorna kokar.
Skölj snabbt av de kokta betorna i kallt vatten. Skala genast och skiva.
Bred ut den sköljda bladen på ett fat. Täck med polkabetsskivor. Fördela fetaosten och häll över dressingen medan betorna fortfarande är varma.
Strö över några gröna oliver om du gillar oliver. Frasigt vitt bröd är gott till.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Polka-, gul eller rödbeta   400 g
  rödbetsplast eller spenat, ruccolablad   100 g
  Fetaost fett 25 %   100 g
  oregano, färsk eller torkad   5 tsk
  Rapsolja   1 msk
  vatten   1 msk
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   1 msk
  örtsalt, 0,5 tsk   0,5 tsk
  svartpeppar   1 krm
  ( vitlöksklyfta)   3 g
  Oliver gröna inlagda   6 st

Näringsämne Mängd
Energi 165 kcal
Protein 6 g
Fett 10,4 g
Mättade fettsyror 4,4 g
Kolhydrater 11 g
Fibrer 3 g
C-vitamin 15 mg
Folat 123 mcg
Järn 1 mg
Zink 1,3 mg

Vill du äta veganskt byter du fårosten mot kokta sojabönor eller tofu.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se