Klassisk köttfärssås med tomat
Nyttigare köttfärssås på italenskt vis Att minska köttmängden till förmån för mer lök, morötter, rotselleri gör den klassiska köttfärssåsen ännu mustigare och därmed läckrare.
Protesterar barnen mot det myckna gröna; Mixa rotfrukterna grovt innan och koka såsen tills de mjuknat och ”försvunnit”.
Gör så här
Skala lök, vitlök, morot och rotselleri. Grovhacka löken, finhacka vitlöken och skär morot och rotselleri i slantar respektive små tärningar.
Hetta upp 1 msk olja i en gryta som rymmer hela såsen. Använd gärna en gjutjärnsgryta som ”järnberikar” rätten. Lägg i färsen och mosa till gryn medan färsen fräser. Tillsätt lök och rotfrukter. Fräs några minuter. Häll på krossade tomater, hela tomater (och rött vin om du har och vill använda detta). Salta och peppra.
Låt småputtra under lock i 15-20 minuter tills rotfrukterna mjuknat. Ju längre koktid desto godare. Rör i det grovt hackade gröna och låt bara koka upp igen. Spara lite grönt till garnering.
Servera såsen med pasta eller gryn av något slag. Och förstås en rejäl tallrik råkost eller sallad med vinegrettdressing. Frukt till den som önskar som avslutning.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Nöt färs fett 15 %   200 g
  Lök gul röd   1 st
  Vitlök   2 klyft
  Morot, stor   175 g
  Rotselleri, stor skiva   100 g
  Tomater krossade konserv m lag   400 g
  Tomater hela konserv m lag   400 g
  rött vin, om du har   1 dl
  salt   1 tsk
  svartpeppar, grovmalen   1 krm
  Persilja blad, basilika, spenat grovt hackade   1 dl
  Pasta makaroner spaghetti   400 g
  Olivolja   2 msk
  Tillbehör:  
  Råkost u dressing   400 g
  Olivolja   2 msk
  Äppelcidervinäger, vitvinsvinäger 7 %, 1 msk   1 msk
  örtsalt   0,5 tsk
  oregano, torkad   1 tsk
  Apelsin   4 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 805 kcal 625 - 875 kcal
Protein 29 g 19 - 38 g
Fett 23,4 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 5,5 g Max 9 g
Kolhydrater 112 g Min 75 g
Fibrer 13 g Min 9 g
C-vitamin 168 mg Min 22 mg
Folat 175 mcg Min 120 mcg
Järn 4,4 mg Min 3,8 mg
Zink 4,6 mg Min 2,7 mg

Klimatsmart är att göra dubbelsats och frysa in hälften.Likaså klimatsmart är det att öka pasta mängden till italienska nivåer dvs från 70 g till 100 g.
Istället för rotselleri går det lika bra att använda bladselleri och har du varken persilja eller basilika till hands; blanda ner grovt hackad spenat eller grönkål.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se