Torsk med mosaik av guldrötter
bästa miljömärkta fiskrätten Fin vit torsk precis genomkokt är verkligen festmat. Och inte sämre blir med en mosaik av gyllenstekta rotfrukter.
Välj MSC- eller Kravmärkt torsk! Den ska finnas i alla välsorterade fisk- och frysdiskar.
Gör så här
Tina fisken. Låt den gärna halvtina i kylskåp innan du lägger den i en saltlag av 1 liter vatten + 1 msk salt. Helt otinad krävs 1 timme, halvtinad torsk behöver bara 15 minuter.
Skala och skär rotfrukterna i mycket fina tärningar. Skala och hacka vitlöken.
Hetta upp raps- eller olivolja i en stor stekpanna. Lägg i rotfruktstärningar. Krydda med chili flakes och dillfrön. Fräs under omrörning på medelvärme tills rotfrukterna mjuknar. De ska inte ta färg. Lägg på lock eller skvätt över lite kallt vatten om de bränns. Efter ca 10 minuters stekning är rotfrukterna tillräckligt mjuka. Smaka av med lite salt.
Koka upp salt/rimningslagen. Lägg i torskfiléerna. Låt koka upp igen och koka någon minut. Dra från plattan, ställ på träskärbräda, lägg på lock och låt efterkoka i 5 minuter.
Servera den kokta fisken med de stekta rotfrukterna, kokt och gärna pressad potatis samt en klyfta citron eller lime. Knäckebröd med smör eller bordsmargarin för den som är hungrig.
Servera äpple eller annan säsongsfrukt som efterrätt.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Torsk, sej, frysta filéer   600 g
  salt   1 tsk
  Morot   3 st
  Kålrot, mellanstor   0,3 st
  Gul- / polka- /rödbeta   3 st
  Vitlöksklyfta   2 klyft
  Rapsolja   4 msk
  Chili flakes   1 krm
  Dillfrön   1 tsk
  Tillbehör:   0
  Potatis   800 g
  Citron, klyftor   1 st
  Knäckebröd, råg, fullkorn   8 bitar
  Bordsmargarin eko   8 tsk
  Äpple m skal   4 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 735 kcal 625 - 875 kcal
Protein 37 g 19 - 38 g
Fett 21,3 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 2,9 g Max 9 g
Kolhydrater 88 g Min 75 g
Fibrer 20 g Min 9 g
C-vitamin 118 mg Min 22 mg
Folat 221 mcg Min 120 mcg
Järn 2 mg Min 3,8 mg
Zink 2,8 mg Min 2,7 mg

Ugnssteka de tärnade rotfrukterna spar lite arbetstid om man lagar många portioner. Finhacka som ovan. Ringla över olja, krydda. Stek i 225 grader tills rotfrukterna är mjuka.
Fisk ska kokas försiktigt och precis färdig. Torr, överkokt fisk är inte gott. Ett bra knep är att bara koka upp fisken i vatten och därefter låta den efterkoka på en skärbräda. Med locket på. Energismart gourmématlagning.
På mums finns recept på fler fiskrätter

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se