Tzatziki
Gör din egen tzatziki. Mycket lätt och väldigt gott.
Välj antingen tjock matyoghurt eller låt vanlig frukostyoghurt rinna av i ett kaffefilter. Det senare är billigare men tar längre tid. Väljer du lättyoghurt blir tzatzikin hälften så fet.
Gör så här
Skölj gurkan. Riv den grovt eller hacka fint. Lägg gurkraspet på ett fat. Strö över saltet.
Låt gurkan stå och vätska sig i minst halvtimme, gärna lite längre. Kram ur saften.
Blanda det urkramde gurkraspet med yoghurten. Pressa i vitlök och smaksätt med oregano.
Häll tzatzikin i en skål. Garnera med en oliv och lite oregano.
Istället för gurka smakar det också bra med
morötter.
. Då blir det en turkisk morotstzatziki
INGREDIENSER
4
portioner
Råvara
Mängd
Matlagningsyoghurt fett 8 %
4
dl
Gurka
0,5
st
Salt
1
tsk
Vitlök
2
klyft
Oregano, torkad
2
tsk
Oliver svart inlagda
1
st
Näringsämne
Mängd
Energi
115 kcal
Protein
4 g
Fett
8,2 g
Mättade fettsyror
5,3 g
Kolhydrater
6 g
Fibrer
0 g
C-vitamin
6 mg
Folat
16 mcg
Järn
0,2 mg
Zink
0,5 mg
Gör din egen matyoghurt så här: Häll dubbla mängden 3 % eller lättyoghurt genom ett kaffefilter. Låt rinna av i minst 30 minuter. Längre tid ger en fastare yoghurt.
Ta hand om vasslan som bildas. Den är utmärkt som degspad och är perfekt som startkultur för mjölksyrejästa grönsaker; se recept på surkål och mjölksyrejästa morötter, och surdegsjäst bröd.
MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se