Gnocchier med kräftstjärtar
hemlagade gnocchier vardagsmat ekologisk receptGör dina egna gnocchier enligt receptet nedan eller köp färdiga. Hemrullade är förstås godare men de färdiga är bra alternativ när tiden är knapp och orken ringa.
Att dubbla mängden gröna bönor, färska eller frysta eller vaxbönor är ett bra alternativ till grön sparris, när de är dyra och långväga.
Gör så här
Börja med att göra chokladmoussen. Om du väljer den till efterrätt. Annat alternativ är en liten bit god ost med päron.
Dags för gnocchierna. Koka potatisen med skal. Skala potatisen medan den fortfarande är varm. Låt svalna något.
Riv potatisen. Rör ner uppvispat ägg och strö över lite mindre mängd vetemjöl än vad receptet anger och salt. Rör ihop till en smet. Tag den fulla mängden mjöl om smeten känns lös. Gör gärna ett provkok dvs rulla en lite kula, platta till och lägg i någon centimeter kokande vatten. Låt koka några minuter och kolla konsistensen.
Dela degen/smeten i bitar. Rulla till fingertjocka längder och skär i centimeter tjocka skivor och tryck ut dem med en gaffel eller tummen. Lägg på tallrikar, gärna med bakplåtspapper under om du ska vänta med att koka.
Tillaga det gröna : Skär bort den nedersta träiga delen på sparrisen. Skär bort fästet på de gröna bönorna. Skär i 2-3 cm långa bitar. Koka i vatten med salt och socker. Låt koka några minuter tills grönsakerna är knappt mjuka. Rör ihop olja, vinäger, pressad vitlök, sparrisspad, salt och peppar till en marinad. Droppa hälften över de kokta grönsakerna.
Åter till gnocchierna: Koka upp en vid gryta med vatten och salt (som till pastakoka). Lägg i gnocchierna, ungefär 1/3 -1/4 del åt gången i det kokande vattnet. Ta upp med hålslev när gnocchierna flutit upp. Gnocchierna kokar klart på några minuter Lägg i en förvärmd skål. Ringla lite, lite olja över och vänd om. Fortsätt på samma sätt med resten av smeten.
Vänd ner sparris, gröna bönor och avrunna kräftstjärtar i skålen med gnocchier. Ringla över resten av marinaden. Klipp över generöst med basilika eller persilja.
Behövs mer grönt? Fresta med någon näve späda gröna blad och en lätt dressing. Eller gå direkt över till chokladmoussen...
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Potatis kokt m skal, 1 potatis = 90 g   800 g
  Ägg ekologiskt   1 st
  Vetemjöl, eko   3,5 dl
  Salt   1 tsk
  Olivolja   2 msk
  Sparris grön, vit eller vaxbönor   250 g
  Gröna bönor frysta   250 g
  Salt   1 tsk
  Socker   1 tsk
  Räkor eller kräftstjärtar konserv u lag   170 g
  Persilja blad   1 dl
  Marinad:  
  Olivolja   2 msk
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   2 msk
  Sparrisspad   2 msk
  Vitlök   1 klyft
  salt, peppar   0
  Chokladmousse  
  Mörk choklad kakao >70 %   100 g
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   0,5 dl
  Socker   2 msk
  Ägg ekologiskt   2 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 795 kcal 625 - 875 kcal
Protein 28 g 19 - 38 g
Fett 28,4 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 9,1 g Max 9 g
Kolhydrater 102 g Min 75 g
Fibrer 9 g Min 9 g
C-vitamin 80 mg Min 22 mg
Folat 229 mcg Min 120 mcg
Järn 8,7 mg Min 3,8 mg
Zink 3,7 mg Min 2,7 mg

Rädd för mättat fett? Drag ner den mörka chokladen i moussen till 90 g för 4 portioner eller ät färsk frukt istället.
VeganByt skaldjuren mot strimlor av fräst tempeh eller kokta favoritbönor, spetsade med ljus soja. Koosten kan ersättas av veggie dito.
Ersätt de hemlagade med färdiga färska gnocchier, 2 paket á 500 g. Koka efter anvisningar på paketet.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se