Blåbärsbullar
 vilda bär nyttiga bullar läckert mellanmål Nu är skogarna fulla av nyttiga blåbär. Ut och plocka! Baka bullar fyllda med blåbär och andra av säsongens bär nu när tiden är den rätta. Med saftiga bär behövs inget smör och bara lite socker i fyllningen. Använd stenmalet mjöl för bästa smak. Med vanligt mjöl kan vetemjölsmängden behövas ökas med någon, några deciliter.
Gör så här
Mät upp mjölken, den behöver inte vara ljummen. Häll i en degbunke på minst 3 liter. Skär smöret i små bitar och tillsätt och smula i jästen.
Mät upp och tillsätt socker.
Mät upp och häll i grahamsmjöl och 1 liter av vetemjölet.
Arbeta degen kraftigt i 10 minuter i maskin. 15 minuter krävs med armkraft.
Blanda i mer vetemjöl om degen känns mycket lös. Mät upp och blanda i saltet.
Arbeta i ytterligare 2-3 minuter.
Jäs övertäckt i bunken till knappt dubbel storlek.
Fördela 40-45 bullformar på två plåtar.
Vält upp degen på mjölat bakbord. Knåda ett par kraftiga tag. Dela i två delar.
Kavla ut en del till en rektangel på ca 40 X 30 cm.
Strö över blåbär och socker. Täck framförallt nedre delen men ända ut i kanterna till höger och vänster. Rulla ihop och skär i 20-22 bitar.
Nyp ihop bitarna i ena änden. Lägg med "hopnypet" ned i bullformarna. Täck med smörpapper (annars blir bakduken blåbärsfläckig) och lät jäsa på plåten i cirka 20-30 minuter.
Baka ut resten av degen på samma sätt.
Värm ugnen till 225 grader.
När bullarna reser sig snabbt efter ett lätt tryck med pekfingret är de färdigjästa.
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandel och pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 7-8 minuter.
INGREDIENSER
 1 sats

   RåvaraMängd
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   5 dl
  Smör fett 80 %   100 g
  Jäst   50 g
  Socker   1 dl
  Salt   1 tsk
  Grahamsmjöl   1 dl
  Vetemjöl   11 dl
  Fyllning:  
  Blåbär   3 dl
  Socker   6 msk
  Ägg ekologiskt rått   1 st
  Sötmandel, flagad   25 g
  Pärlsocker   4 msk

Näringsämne Mängd
Energi 4805 kcal
Protein 101 g
Fett 124,1 g
Mättade fettsyror 64,9 g
Kolhydrater 792 g
Fibrer 42 g
C-vitamin 28 mg
Folat 791 mcg
Järn 13,9 mg
Zink 11,6 mg

vegan? Självklart går det lika bra med mjölk av havre, soja osv. och 100 g smör kan ersättas med 75 g god, neutral olja.
Öka gärna på blåbärsmängden men då blir bullarna "blöta". Hoppa över pärlsocker om du vill spara på socker.
Istället för färska blåbär går det bra med frysta men minska då lite på mängden. Ett annat alternativ är torkat blåbärspulver. Beräkna ungefär 3-4 msk till hela satsen. Då kan man behöva pensla degplattorna med några matskedar smält smör.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se