Quesadilla med bön- och tomatsallad
kikärter bönor i fräsch hjärtvänlig sallad Fräsch, frisk, grön och samtidigt mättande är denna sallad med stekta bröd. Smakar lika bra till lunch som till vardagsmiddag. Quesadilla är tortillabröd fyllda med ost. Fetaost är särskilt gott...
Gör så här
Skölj av kikärter och bönor om du använder konseverade. Låt rinna av.
Förbered grönsakerna: Skölj och halvera eller klyfta tomaterna. Skala och finhacka löken. Skala vitlöksklyftorna. Skölj och strimla sellerin,
Varva kikärter, bönor, tomater, lök och selleri i en skål.
Blanda olivolja, vinäger och smaksätt med örtsalt och peppar. Pressa i vitlök. Smaken ska vara kraftigt men inte för salt. Häll över salladen.
Skölj basilikabladen och grovstrimla dem. Vänd ned i salladen.
Dags för quesadilla: Mosa ihop fårost och yoghurt. Fördela på 4 tortillabröd. Täck med de 4 övriga.
Stek de dubbla bröden i några droppar rapsolja på medelvärme.
Skär dem i kvartar och servera till salladen.
Duka fram bär eller frukt till den hungrige som avslutning.
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Kikärter, kokta eller konserv eller   1 dl
  Kidneybönor röda bönor, kokta eller konserv   1 dl
  Småtomater röda typ körsbärstomat   100 g
  Lök gul röd   0,5 st
  Vitlök   0,5 klyft
  Stjälkselleri   0,5 stjälk
  Olivolja extra jungfruolja   0,5 msk
  Äppelcidervinäger eller god vonäger   0,5 msk
  Salt, svartpeppar   0
  Basilika, färsk   0,25 dl
  Quesadilla:  
  Tortilla bröd vete   2 st litet
  Fetaost fett 25 %   25 g
  Lättyoghurt naturell fett 0,5 % berik   0,25 dl
  Rapsolja eller flytande margarin   2 tsk

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 715 kcal 625 - 875 kcal
Protein 26 g 19 - 38 g
Fett 29,6 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8,2 g Max 9 g
Kolhydrater 78 g Min 75 g
Fibrer 17 g Min 9 g
C-vitamin 42 mg Min 22 mg
Folat 140 mcg Min 120 mcg
Järn 4,3 mg Min 3,8 mg
Zink 3,1 mg Min 2,7 mg

Vegan? Fyll bröden med mosad avokado smaksatt med pressad citron och en aning salt.
Ständigt nya rön bevisar att få råvaror är så nyttiga som ärter och bönor: De sänker blodtryck, stabiliserar blodsocker och stärker hjärthälsan. Dessutom ger baljväxterna lång mättnad och är supergoda om de tillagas på rätt sätt. Läs mer på näringsnytt under Miljö&Hälsa.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se