Rabarbergröt
rasande god gröt på rabarber Gröt lägger sig som bomull kring magen säger ett gammalt talesätt. Koka en rasande god grov gröt på rabarber och dinkelgryn. Äntligen tycks nyttiga och lite annorlunda grötar åter finnas på menyn.
Gör så här
Skär rabarbern i centimeter tjocka bitar.
Lägg rabarber, gryn i en kastrull. Mät upp och häll på vatten, salt, socker och vaniljpulver.
Koka upp under omrörning och låt puttra i cirka 5 minuter på svag värme tills grynen känns kokta.
Späd med mer vatten om gröten kokar torr.
Servera gröten med mjölk av något slag eller som man gjorde i gamla Bondesverige; med filmjölk. Kanske behövs en aning socker till för alla som har svårt för rabarberns syrlighet.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Rabarber   4 dl
  Dinkel- eller havregryn   4 dl
  Vatten   6 dl
  Salt   0,5 g
  Rårörsocker   1,5 msk
  Vaniljpulver   0,5 tsk

Näringsämne Mängd
Energi 150 kcal
Protein 5 g
Fett 2,6 g
Mättade fettsyror 0,4 g
Kolhydrater 24 g
Fibrer 5 g
C-vitamin 7 mg
Folat 23 mcg
Järn 2,1 mg
Zink 1,2 mg

Gröt till lunch eller kvällsmat? Gröt är en bra grund i en lättare måltid. Fyll på med ett kokt ägg på en knäckemacka med klipp gräslök, skivad tomat och låt var och en knapra på lite råkost som morötter, paprika, äpplebitar ja allt som är i säsong. Är du riktigt hungrig behövs fler mackor.
Vegan?Givetvis går det lika bra med vegetariska mjölkalternativ av soja, havre, mandel eller andra nötter och frön. Undvik rismjölk av klimatskäl och till barn. Rismjölk innehåller för höga halter av arsenik.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se