Linser med kryddig lammkorv
nos till svans mat Berrylinser Linser kokta med en mindre mängd kryddig korv och rejält med lök, grönt och tomat är klassisk husmanskost kring medelhavet. God, klimatsmart och hälsosam mat även på våra matbord.
Gör så här
Skölj linserna och låt rinna av i ett durkslag. Häll linserna i en kastrull och häll på dubbla mängden vatten. Koka under lock, det brukar ta 35-40 minuter.
Skala löken, hacka grovt och finskiva vitlöken. Skala och skär moroten i små kuber eller tunna slantar. Skär fänkålen och paprikan i bitar.
Skiva korven i centimeter tjocka skivor.
Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs lök, vitlök, spiskumminfrön och chili flakes tills löken är glansig. Tillsätt morot och fänkål. Låt fräsa i ytterligare några minuter.
Häll på krossade tomater samt vin eller lika delar druvjuice och rödvinsvinäger. Lägg i korven. Koka upp.
Tillsätt linserna till tomatgrytan när cirka 15 minuter av deras koktid återstår.
Låt grytan koka klart under lock. Fyll på med mer vätska om du vill ha en soppliknande konsistens.
Smaka av med salt, peppar och någon örtkrydda.
Strö över persilja eller andra blad till serveringen. Till grytan/soppan är det gott med surdegsbakat rågbröd.
Avsluta med en enkel apelsinsallad: Skär apelsinerna i skivor, därefter i halvmånar och lägg på fat. Strö över hackade rostade hasselnötter.
Andra enkla efterrätter finns på Mums. Och mer avancerade till helg och fest.
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Linser torkade   0,63 dl
  Lammkorv fett ca 11 %   62,5 g
  Lök gul röd   0,5 st
  Vitlök   0,5 klyft
  Fänkål   0,13 st
  Morot   0,25 st
  Paprika röd   0,25 st
  Rapsolja   0,5 msk
  Chili flakes   0,5 krm
  Spiskummin, frön   0,38 tsk
  Tomater krossade konserv m lag   125 g
  Rödvin 12 vol. % eller druvjuice + vinäger   0,5 dl
  Salt, svartpeppar   0
  Timjan, oregano, mejram   0,25 tsk
  Persilja blad   0,13 dl
  Tillbehör:  
  Rågbröd, typ rågsur   1,5 skiva
  Efterrätt:  
  Apelsin   1 st
  Hasselnötter   1 msk

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 760 kcal 625 - 875 kcal
Protein 30 g 19 - 38 g
Fett 22,2 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4 g Max 9 g
Kolhydrater 91 g Min 75 g
Fibrer 20 g Min 9 g
C-vitamin 210 mg Min 22 mg
Folat 401 mcg Min 120 mcg
Järn 8,8 mg Min 3,8 mg
Zink 4,5 mg Min 2,7 mg

Vegan? Byt den animaliska korven mot en veggie dito eller öka mängden linser, fänkål och paprika. Snåla inte heller på oljan så blir rätten tillräckligt energirik.
I receptet ovan har vi använt små franska linser från distriktet Berry. I grytan finns sorterna rosa och flora som blir ljust beige och gröna som blir grönsvarta vid kokning.
Gillar du inte vin i matlagningen? Alkoholen kokar visserligen bort men smaken kan ersättas med ungefär lika delar druvjuice och en mild rödvinsvinäger.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se