Quinoatunnbröd á la Niklas
hembakt tunnbröd dinkel quinoa Överraska med hembakt tunnbröd till soppan, salladen eller som festliga sticks på buffébordet. Eller kanske på julbordet?
Det här receptet kommer från Niklas Lind, skicklig kock tidigare på en förskola i Järfälla.
Gör så här
Ljumma vattnet tills det blir fingervarmt.
Smula i jästen. Mät upp och tillsätt quinoa, salt, anis och fänkål i den ljumma degspadet.
Tillsätt dinkelmjölet. Börja med 3 dl och arbeta snabbt och kraftigt till en deg. Det kan behövas lite mer mjöl för att inte degen ska bli alltför kladdig.
Jäs övertäckt i 30 minuter.
Värm ugnen till 250 grader.
Dela degen i 10 bullar. Strö lite mjöl på varje bulle. Kavla ut varje bulle direkt på ett bakplåtspapper eller bakplåtsduk. Kavla till tunna rundlar och avsluta med en kruskavel. Gör du rundlarna lite mindre och tjockare får det plats med två rundlar på varje papper.
Grädda tunnbröden snabbt i den heta ugnen tills det fått en aning färg. Obs. de bränns lätt.
INGREDIENSER
 1 sats

   RåvaraMängd
  Quinoa, tre färger   1 dl
  Vatten   2 dl
  Jäst   25 g
  Salt   2 krm
  Anis, hela frön   1 msk
  Fänkål, hela frön   1 msk
  Dinkel- eller vetemjöl, siktat   3,5 dl

Näringsämne Mängd
Energi 1045 kcal
Protein 31 g
Fett 8,8 g
Mättade fettsyror 1 g
Kolhydrater 204 g
Fibrer 16 g
C-vitamin 4 mg
Folat 507 mcg
Järn 6,9 mg
Zink 4,9 mg

Vill du ha smala tunnbrödssticks; Skär kakorna i strimlor direkt efter de kommit ur ugnen och fortfarande är heta.
Av satsen blir det 10 mindre tunnbrödskakor. Varje tunnbröd ger: 105 kcal, 4 g protein, 0,9 g fett, 20 g kolhydrater, 2 g fibrer, 51 mikrogram folat, 0,7 mg järn och 0,5 mg zink. Tack vare quinoan blir brödet ovanligt järn- och zinkrikt.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se