Nypon och äpplen i söt lag
plocka nypon torkade nypon vilda bär Lite sött som avslutning på en god middag smakar bra och piggar upp. Med nypon, torkade eller färska i lagen får äppelkompotten mer smak och färg.
Gör så här
Om du använder torkade nypon: låt dem ligga i blöt i cirka 10 minuter i 2 dl vatten.
Har du däremot färska nypon; dela dem och peta ur kärnorna.
Mät upp 4 dl vatten i en kastrull, använd blötläggningsvattnet till de torkade nyponen och låt nyponen följa med.
Skiva citronen och lägg i vattnet. Mät också upp och tillsätt sockret och kryddnejlikorna. Koka upp. Dra från värmen.
Skala inte äpplena om de är fina. Det räcker ofta med att bara skär bort eventuella skavanker. Skär äpplena i klyftor och skär därefter bort kärnhuset. Du kan också använda "äppelpipa" för att ta bort kärnhuset på de hela äpplena.
Lägg äppelklyftorna allt eftersom i sockerlagen. Tillsätt de färska nyponen om det är de du använder.
Koka försiktigt upp och låt sjuda på svag värme till äpplena mjuknat.
Servera äppelklyftorna med några matskedar sockerlag per portion.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Nypon u frön torkade   0,5 dl
  Äpple m skal   4 st
  Vatten   4 dl
  Citron   1 st
  Rårörsocker   2 dl
  Kryddnejilka   6 st
  Sockerlag, rårörsocker   2 dl

Näringsämne Mängd
Energi 150 kcal
Protein 1 g
Fett 0,5 g
Mättade fettsyror 0 g
Kolhydrater 33 g
Fibrer 6 g
C-vitamin 60 mg
Folat 7 mcg
Järn 0,7 mg
Zink 0,1 mg

Är du rädd för socker? Tänk på att ½ dl sockerlag ger 10 g socker. I denna rätt är det framförallt generöst med naturliga sockerarter från själva äpplena. Visst blir de sötade i lagen men det handlar inte om så stora mängder. Slopa lagen om du vill spara på tillsatt socker.
Förvirras inte av att ingredienslistan innehåller både vatten+socker och sockerlag. Mängden vatten och socker behöver du för att koka en sockerlag. Posten sockerlag står för hur mycket som man vanligtvis äter av den kokta lagen.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se