Om du använder torkade nypon: låt dem ligga i blöt i cirka 10 minuter i 2 dl vatten.
|
Har du däremot färska nypon; dela dem och peta ur kärnorna.
|
Mät upp 4 dl vatten i en kastrull, använd blötläggningsvattnet till de torkade nyponen och låt nyponen följa med.
|
Skiva citronen och lägg i vattnet. Mät också upp och tillsätt sockret och kryddnejlikorna. Koka upp. Dra från värmen.
|
Skala inte äpplena om de är fina. Det räcker ofta med att bara skär bort eventuella skavanker. Skär äpplena i klyftor och skär därefter bort kärnhuset. Du kan också använda "äppelpipa" för att ta bort kärnhuset på de hela äpplena.
|
Lägg äppelklyftorna allt eftersom i sockerlagen. Tillsätt de färska nyponen om det är de du använder.
|
Koka försiktigt upp och låt sjuda på svag värme till äpplena mjuknat.
|
Servera äppelklyftorna med några matskedar sockerlag per portion.
|