Fredagsfest! Tänd några ljus, duka fram en färgsparkande tallrik med knapriga gröna blad, len avokado och salta fasta räkor. Vardagsmat som fredagsmys.
Gör så här
Skölj bladen noga, låt dem rinna av i durkslag eller kanske ännu hellre om du har; torka dem i salladsslunga.
|
Skala rotsellerin. Skär i tändstickstunna strimlor. Lägg i kokande vatten och låt bara få ett nytt uppkok. Häll av kokvattnet. Spola hastigt i iskallt vatten. Låt rinna av.
|
Skala räkorna.
|
Blanda dressingen av olivolja, pressad citron och rivet citronskal. Smaka av med antingen chilipeppar eller svartpeppar och en aning salt.
|
Dela avokadon, ta bort skalet och skär i fina bitar. Skär äpplena i klyftor, kärna ur och skär därefter i strimlor.
|
Lägg avokado och äpple i en skål. Häll över dressingen. Rör om så att alla bitar kommer i kontakt med dressingen.
|
Täck ett stort fat eller gör portionstallrikar; med gröna blad. Varva därefter avokado, äpple, räkor och rotselleri.
|
Strö över eller garnera med basilika.
|
Servera med ett gott, gärna surdegsjäst, rågbröd.
|
Avsluta med nypon- och äppelkompott.
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Avokado
|
0,75
st
|
|
|
|
Räkor kokta
|
112,5
g
|
|
|
|
Mangold, färsk spenat, ruccola
|
50
g
|
|
|
|
Rotselleri
|
50
g
|
|
|
|
Äpple m skal
|
0,5
st
|
|
|
|
Basilika, färsk
|
0,25
dl
|
|
|
|
Rågbröd, mjukt osötat
|
2
skiva
|
|
|
|
Dressing:
|
|
|
|
|
Olivolja
|
0,5
msk
|
|
|
|
Citronskal
|
0,5
msk
|
|
|
|
Citronjuice färskpressad
|
0,5
msk
|
|
|
|
Chilipeppar, salt
|
0
|
|
|
|
Nypon- och äppelkompott
|
|
|
|
|
Äpple m skal
|
1
st
|
|
|
|
Nypon u frön torkade
|
0,13
dl
|
|
|
|
Sockerlag, rårörsocker
|
0,25
dl
|
|
|
|
Citron
|
0,25
st
|
Vegan? Byt räkorna mot rökt strimlad tofu blandat med lättfräst svamp.
Bonusmatstips: Koka en buljong på räkskalen. Lägg i kastrull, täck med vatten och koka i 10 minuter. Sila och frys in tills nästa gång du kokar fisksoppa eller gör en sås till fisk.
Ekologisk avokado i säsong finns från Europa, främst i Spanien och Italien, från oktober till april. Från maj till oktober kommer avokadon med båt från bland annat Mexiko och Peru.
|
|