Grillad fläskkarré med grillat grönt
grilla sunt med mycket grönt Varma kvällar lockar till grillning. En mindre bit kött och massor av grönt på grillen är läckert och samtidigt ett nyttigt sätt att grilla. Glöm inte förrättssalladen.
Gör så här
Ta ut köttet ur kylen någon timme innan det är dags för grillning.
Skiva köttet i knappt centimetertjocka skivor. Marinera köttskivorna i lika delar sojasås och pressad citron. Lägg också gärna med skivad vitlök.
Gör därefter salladen med Vattenmelon, sallat och fårost som förrätt. Njut den medan kött och grönsaker grillas.
Förbered för grillning.
Skrubba potatisen. Inte ens om du använder "gammal" potatis behöver den skalas om det är frågan om ekologisk potatis. Skär i klyftor. Lägg på plåt som är täckt med bakplåtsduk.
Sätt in i kall ugn. Sätt värmen på 200 grader. Stek tills potatisen börjat ta färg. Det brukar ta 20 minuter. Stäng av ugnen och låt potatisen mjukna helt på eftervärmen.
Skölj grönsakerna. Ansa dem; halvera paprikorna och skär i stora kärnfria bitar. Skiva zucchini längs med och dela därefter. Skär bort det träiga på sparrisen. Grön sparris behöver inte skalas.
När kol och briketter är gråa är det dags att grilla. Grilla kött och grönsaker på ganska långt från glöden; köttet ska hinna bli genomstekt innan det bränns och grönsakerna grillas snabbt om hettan blir för stark.
Köttet behöver inte penslas med olja innan grillningen men det gröna kan behöva en lätt pensling med olja.
Strö rosmarin och svartpeppar över det grillade. Det kan också behövas en aning salt.
Servera det grillade köttet och grönsakerna med potatisklyftor. Låt var och en på "medelhavsvis" pressa över lite citron som extra smaksättning.
Behövs en söt avslutning? Bjud på en klick sorbet.
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Gris karré, benfri   125 g
  Sojasås   1 msk
  Citronjuice färskpressad   1 msk
  Vitlök   0,5 klyft
  Paprika gul   0,25 st
  Paprika röd   0,25 st
  Zucchini squash courgette   0,25 st
  Sparris grön el vit   43,75 g
  Rapsolja   0
  Rosmarin   1 tsk
  Svartpeppar   0,5 krm
  Potatis   0,25 kg
  Citron   0,25 st
  Förrättssallad:  
  Vattenmelon   150 g
  Huvudsallat   0,25 st
  Fetaost fett 25 %   25 g
  Basilika, färsk   0,13 dl
  Rapsolja   0,38 msk
  Svartpeppar   0,5 krm
  Dessert:  
  Sorbet   1,25 dl

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 785 kcal 625 - 875 kcal
Protein 37 g 19 - 38 g
Fett 26,5 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 10,6 g Max 9 g
Kolhydrater 93 g Min 75 g
Fibrer 12 g Min 9 g
C-vitamin 293 mg Min 22 mg
Folat 231 mcg Min 120 mcg
Järn 4,3 mg Min 3,8 mg
Zink 6,9 mg Min 2,7 mg

Vegan? Grilla satayspett på samma sätt som köttet dvs ge extra smak med soja och citron. Och ersätt salladens fetaost med stora gröna oliver. Det är också ett bra sätt att dra ned på det mättade fettet.
Rosmarin liksom pressad citron på grillat kött minskar riskerna med farliga ämnen som bildas vid grillning.
Blev det kött över? Gör en bonussallad på det grillade.
Andra goda grönsaker att grilla är: knipplök, gröna färska bönor, aubergine, tomathalvor, svamp...

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se