Rabarberkompott
primör glasrabarber kompott närodlat Vårens första rabarber är vackert röd; den har fått för lite sol. Så här i början på säsongen är den dessutom härligt krispig och svidande syrlig. Mums. Serverar du kompotten med rostat strössel av mandel och kokos behövs varken grädde eller glass.
Gör så här
Skölj rabarbern och skär den i bitar stora som sockerbitar.
Blanda socker och vaniljpulver. Varva rabarber och socker i en skål.
Kör 5 minuter på högsta effekt i mikron. Blanda om och kör i ytterligare 2-3 minuter tills rabarbern är precis mjuk.
Hacka sötmandeln grovt och blanda med kokosflingor. Låt var och en strö över efter tycke och smak över den varna rabarbern.
Vaniljglass eller vaniljyoghurt är också gott till.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Rabarber, skuren   15 dl
  Socker   1 dl
  Vaniljpulver   1 krm
  Strössel:  
  Sötmandel torkad   4 msk
  Kokosflingor torkade   2 msk

Näringsämne Mängd
Energi 195 kcal
Protein 3 g
Fett 7,7 g
Mättade fettsyror 2,3 g
Kolhydrater 24 g
Fibrer 9 g
C-vitamin 24 mg
Folat 19 mcg
Järn 1,2 mg
Zink 0,8 mg

Täcker du de späda plantorna med en balja eller tunna så fortsätter rabarberstjälkarna att vara röda. Solens strålar bildar den gröna klorofyllen som målar grönt över det röda.
Självklart kan du koka kompotten i kastrull på spisen. Var bara försiktigt med värmen och skaka snarare än rör om.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se