Rabarberkompott
Vårens första rabarber är vackert röd; den har fått för lite sol. Så här i början på säsongen är den dessutom härligt krispig och svidande syrlig. Mums. Serverar du kompotten med rostat strössel av mandel och kokos behövs varken grädde eller glass.
Gör så här
Skölj rabarbern och skär den i bitar stora som sockerbitar.
Blanda socker och vaniljpulver. Varva rabarber och socker i en skål.
Kör 5 minuter på högsta effekt i mikron. Blanda om och kör i ytterligare 2-3 minuter tills rabarbern är precis mjuk.
Hacka sötmandeln grovt och blanda med kokosflingor. Låt var och en strö över efter tycke och smak över den varna rabarbern.
Vaniljglass eller vaniljyoghurt är också gott till.
INGREDIENSER
4
portioner
Råvara
Mängd
Rabarber, skuren
15
dl
Socker
1
dl
Vaniljpulver
1
krm
Strössel:
Sötmandel torkad
4
msk
Kokosflingor torkade
2
msk
Näringsämne
Mängd
Energi
195 kcal
Protein
3 g
Fett
7,7 g
Mättade fettsyror
2,3 g
Kolhydrater
24 g
Fibrer
9 g
C-vitamin
24 mg
Folat
19 mcg
Järn
1,2 mg
Zink
0,8 mg
Täcker du de späda plantorna med en balja eller tunna så fortsätter rabarberstjälkarna att vara röda. Solens strålar bildar den gröna klorofyllen som målar grönt över det röda.
Självklart kan du koka kompotten i kastrull på spisen. Var bara försiktigt med värmen och skaka snarare än rör om.
MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se