Kycklingsallad med champinjoner och avokado
bonusmat klimatsnålt kött avokado En grillad eller ugnsstekt kyckling räcker ofta till flera måltider. Sallad med massor av grönsaker, champinjoner och kanske också avokado och frukt är ett bra sätt att ta hand om en rest av kyckling.
Gör så här
Börja med att skölja alla råa grönsaker och svampen.
Skär sellerin i små bitar, strimla salladen och finstrimla vitkålen. Blanda och fördela på ett stort fat eller portionstallrikar. Skiva champinjonerna och strö över.
Låt de gröna bönorna eller sparrisen få ett snabbt uppkok. Fördela över salladen.
Skölj och skär päronet i mindre bitar. Strö över salladen. Halvera och gröp ur avokadoköttet fördela över salladen. Pressa över lite citron och strö över tunna ringar av rödlök.
Skär kycklingen köttet i lite större bitar och toppa salladen med kycklingen.
Rör ihop dressingen. Smaka av med en aning salt och curry. Börja med en tesked curry och öka till önskad smak.
Komplettera med bröd och kanske en banan för den hungrige
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Kyckling kött m skinn grillad   100 g
  Stjälkselleri   50 g
  Isbergssallat   0,25 dl
  Vitkål   0,25 dl
  Champinjoner   62,5 g
  Gröna bönor frysta eller fäsrka   50 g
  Päron   0,5 st
  Avokado   0,5 st
  Lök röd   0,13 st
  Citron   0,13 st
  Dressing:  
  Ketchup tomat   1 msk
  Yoghurt naturell fett 3 %   0,5 dl
  Salt, curry   0
  Matlagningsyoghurt fett 8 %   0
  Tillbehör:  
  Rågbröd, mjukt osötat   1 bulle
  Banan eller annan frukt i säsong   1 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 775 kcal 625 - 875 kcal
Protein 37 g 19 - 38 g
Fett 29,2 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 7,4 g Max 9 g
Kolhydrater 81 g Min 75 g
Fibrer 19 g Min 9 g
C-vitamin 51 mg Min 22 mg
Folat 220 mcg Min 120 mcg
Järn 4,2 mg Min 3,8 mg
Zink 4,5 mg Min 2,7 mg

Vegan? Byt kycklingen mot tempeh eller tofu.
När sparrisen är i säsong är den förstås ett läckert alternativ till gröna bönor. Koka sparrisen bara några minuter i lätt saltat vatten med en anings aning socker i för bästa smak.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se