Bönsoppa a la Frida Kahlo
mexikansksoppa snabbt enkelt hälsosamt Här kommer en bönsoppa som är inspirerad av den mexikanske konstnären Frida Kahlos kokkonst. Hemligheten är att bönorna mixas och soppan blir slät och mild. Ett bra knep att "lura" och övertyga bönskeptiker att prova och tycka om bönsoppa.
Alla typer av bönor kan användas till denna soppa utom kanske svarta som ger soppan en trist färg...
Gör så här
Skala lök och vitlök. Hacka fint. Skölj och strimla stjälksellerin. Skär bort selleribladen men spar dem till garnering.
Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela rätten. Låt chili flakes, spiskummin fräsa tills det doftar gott. Tillsätt lök, vitlök och selleri.
Smaka på spadet till bönorna; är det gott låt det följa med bönorna ner i grytan. Om inte skölj av bönorna i vatten och lägg i dem samt 1 dl vatten i grytan.
Tillsätt häften av de krossade tomaterna. Koka upp och låt koka under i 5 minuter tills bönor och lök är riktigt mjuka.
Mixa soppan slät, antingen med stavmixer, elvisp eller i liten matberedare. Potatisstöt fungerar också bra.
Häll tillbaka i grytan och tillsätt resten av tomaterna. Klicka i ajvar. Späd med lite vatten till lagom soppkonsistens. Låt koka upp och smaka av med salt och eventuellt lite mer chilipeppar eller ajvar.
Strö över / blanda ner de hela bönorna. Klipp över selleriblad.
Servera med rostat bröd överstrött med riven ost.
Avsluta måltiden antingen med en enkel fruktsallad eller fattiga riddare
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Vita bönor,hemkokta eller konserv   1 dl
  Lök gul eller röd   0,5 st
  Vitlök   0,5 klyft
  Stjälkselleri   25 g
  Rapsolja   0,75 msk
  Chili flakes   0,5 krm
  Spiskummin, mald   0,25 tsk
  Tomater krossade konserv m lag   125 g
  Vatten   0
  Ajvar relish grönsakspasta m paprika   0,25 dl
  Salt   0
  Röda bönor, hemkokta eller konserv   0,75 dl
  Tillbehör:  
  Vitt bröd osötat, typ italienskt bondbröd   1 skiva
  Hårdost fett 17 %   0,5 dlriv
  Enkel fruktsallad:  
  Äpple m skal   0,5 st
  Banan   0,5 st
  Apelsin   0,5 st
  Russin   1 msk
  Hasselnötter, hackade   0,25 dl

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 710 kcal 625 - 875 kcal
Protein 25 g 19 - 38 g
Fett 26,2 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,2 g Max 9 g
Kolhydrater 84 g Min 75 g
Fibrer 20 g Min 9 g
C-vitamin 103 mg Min 22 mg
Folat 270 mcg Min 120 mcg
Järn 5,8 mg Min 3,8 mg
Zink 3,2 mg Min 2,7 mg

Vegan? Ersätt osten med en klick jordnötssmör eller en vegansk mjukost.
Fyra deciliter kokta bönor motsvarar ungefär 1 3/4 dl okokta och 1 burk om 400 g brukar innehålla 3 - 4 dl bönor.
Bonustips: Riv och frys in de sista på osten allt eftersom ostkanterna uppstår.
Riven ost smälter ofta bättre än ostskivor och smakar bra i alla typer av soppa, gratänger och matpajer.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se