Rensa bönorna från skräp; det kan finna små stenar eller sandklumpar. Skölj.
|
Lägg bönorna i dubbla mängden en stor kastrull. Fyll på med dubbla mängden vatten. Blötlägg i minst 10 timmar gärna 24 timmar.
|
Koka upp i blötläggningsvattnet och låt koka i 5 minuter. Häll av kokvattnet och spola av bönorna: det brukar bildas skumm. Och fyll på med nytt vatten.
|
Låt koka i 1-2 timmar beroende på hur mjuka du vill ha bönorna. Koktiden beror också på hur "färska" dvs torra de torra bönorna/ärterna är.
|
Salta på slutet om du vill ha lite sälta. Det finns delade meningar om man ska salta i början eller i slutet. Min erfarenhet är att bönorna kokar jämnare om man saltar mot slutet. Klart är att salt i kokvattnet "drar" ut nyttigt kalium från bönorna. Desto längre tid i salt ju mer kalium läcker ut.
|
Förpacka bönorna i plastpåsar och frys in. Beräkna att det behövs 1- 1.5 dl bönor till varje portion i grytor, soppor, wok och andra huvudrätter. Till sallad däremot räcker det med 0.5 - 0.75 dl kokta bönor.
|
Klicka på Bönor och linser för bra recept med baljväxter.
|