Dhal med blomkålscurry
vegetarisk indisk mat läckert långkok Det indiska köket är ett suveränt kök för alla älskare av god, läcker och hälsosam mat utan kött.
Här har vi kokat en typisk dhal av svenska gula ärter och serverar den med en likaledes typisk svensk grönsak: blomkål. God mat handlar ofta om möte mellan kulturer. Har du ont om tid byt till röda linser som inte behöver blötläggas och kokar snabbt.
Gör så här
Börja med dhalen på gula ärter. Skölj ärterna och rensa bort fula, mörka ärter och eventuellt skräp. Lägg i dubbel mängd vatten. Blötlägg i minst 8 timmar gärna längre.
Koka upp i blötläggningsvattnet. Låt koka i några minuter. Häll av kokvattnet och häll på nytt vatten. Lägg i kanel och kardemumma. Krossa gärna kryddorna lätt först. Lägg också i skalad och skivad lök.
Koka under lock tills ärterna är mjuka, cirka 45-60 minuter.
Gör blomkålscurryn under tiden: Skala och skär potatisen i små kuber. Skala och hacka löken. Skala och finstrimla vitlöken.
Hetta upp egenblandad curryblandning eller ta en inte alltför het färdigblandad favorit i en gryta som rymmer curryn. Låt kryddorna fräsa tills det doftar härligt av curry i köket. Krossa kryddorna lätt i en mortel. Häll tillbaka i kastrullen.
Häll på rapsoljan. Tillsätt lök och vitlök. Fräs i några minuter.
Häll på kokosmjölk och krossade tomater. Lägg i potatis och låt koka under lock i 10 minuter.
Skölj blomkålen och bryt kålen i små buketter. Skiva stjälken. Lägg i currygrytan. Späd med vatten så att blomkålen täcks. Koka i 10 minuter.
Skär bönorna i grova bitar. Vänd ner dem. Koka upp och koka tills bönorna är mjuka. Smaka av currygrytan med lite salt och kanske lite svartpeppar för ökad hetta.
Gör klar dhalen med gula ärter. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i gurkmeja, spiskummin, koriander, finstrimlad ingefära, chili flakes och finstrimlad vitlök. Låt fräsa några minuter.
Vänd ner kryddfräset i dhalen och smaka eventuellt av med lite salt. Strö över gröna blad som persilja, basilika, späd strimlad blast från blomkålen..
Servera dhalen, blomkålscurryn med chapati eller tunnbröd och kanske även lite chutney och naturell yoghurt för den som vill ha lite svalka...
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Dhal:  
  Gröna el gula ärter torkade   0,75 dl
  Vatten   1,25 dl
  Kanelstång   0,25 st
  Kardemummakapslar   0,75 st
  Lök gul röd   0,25 st
  Rapsolja   0,75 msk
  Lika delar av: spiskummin, koriander, gurkmeja   0,75 tsk
  Färsk ingefära, finstrimlad   0,25 msk
  Chili flakes   0,5 krm
  Vitlök, finstrimlad   0,25 klyft
  Blomkålscurry:  
  Blomkål   0,13 st
  Potatis, mindre   1 st
  Lök gul röd   0,25 st
  Vitlök   0,5 klyft
  Rapsolja   0,5 msk
  Curryblandning   0,38 msk
  Kokosmjölk   0,5 dl
  Tomater krossade konserv m lag   0,5 dl
  Gröna bönor frysta   50 g
  Persilja blad   1,25 msk
  Tillbehör:  
  Vitt bröd fibrer ca 3,5 % typ pitabröd   1 litet

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 795 kcal 625 - 875 kcal
Protein 30 g 19 - 38 g
Fett 28,9 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 11 g Max 9 g
Kolhydrater 95 g Min 75 g
Fibrer 18 g Min 9 g
C-vitamin 101 mg Min 22 mg
Folat 184 mcg Min 120 mcg
Järn 9 mg Min 3,8 mg
Zink 5 mg Min 2,7 mg

Detta recept bygger på ett liknande från kokboken:Köttfri måndag .
OBS:
Att någon gång äta lite för mycket mättat fett som tex här från kokos är inte hälsovådligt men vill du ändå spara på mättat fett dra ner mängden kokosmjölk.
Blanda gärna din egen curryblandning. Använd hela kryddor för mesta smak. Vid matlagningen hettar du upp dem med och stöter dem i mortel.
Curryblandning: 1 msk av vardera grovt krossad kanelstång, kardemummakapslar, korianderfrön, grovt krossad torkad ingefära och 2 tsk vardera av svartpepparkorn, kryddpepparkorn, senapskorn, muskotblomma, spiskumminfrön. Förvara i glasburk och på mörk plats.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se