Currydoftande köttgryta
gulbeta mustig köttgryta långkok Brässera grytbitar av nöt med rotfrukter i en currydoftande sås med smak av apelsin och äpple. Låt puttra tills kött och rotfrukter är riktigt mjuka, läckra och grytan tjocknat.
Indiska chaptibröd är det perfekta tillbehöret.
Gör så här
Börja med att ansa alla grönsaker ; skala och skär rotfrukterna i bitar. Skala och grovhacka den gula löken. Finskiva vitlöken.
Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela rätten. Tillsätt curryn. När det börjar dofta "Indien" i köket är det dags att tillsätta lök och vitlök. Låt fräsa några minuter under omrörning.
Torka av köttbitarna och lägg dem i stekgrytan. Fräs tills köttet brynts till vacker färg. Häll på vatten så att det täcker. Lägg på lock.
Vänd ner rotfrukterna. Salta och tillsätt pressad apelsin. Späd ev. med lite mer vatten. Låt koka under lock.
Skölj äpplet och riv det grovt. Vänd ner i koket.
Koka grytan tills köttet är mört och rotfrukterna är riktigt mjuka. Smaka av med mer curry och ev. lite chilipeppar för mer smak och hetta.
Ringla lite matyoghurt över grytan vid serveringen och njut den currysmakande anrättningen med hembakade chapatis eller pitabröd. Givetvis smakar även kokt potatis elller kokt bulgur bra till.
Avsluta måltiden antingen med en fräsch citrussallad eller mer festlig efterrätt.
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Nöt grytbitar   100 g
  Gulbeta eller kålrot   0,5 st
  Morot   0,5 st
  Rotpersilja   0,5 st
  Lök gul röd   0,5 st
  Vitlök   0,5 klyft
  Rapsolja   0,75 msk
  Curry, mild   0,25 msk
  Vatten   1 dl
  Salt   0,38 g
  Apelsinjuice färskpressad   0,25 dl
  Äpple m skal   0,25 st
  Matlagningsyoghurt fett 8 %   0,25 dl
  Chapatibröd:  
  Vetemjöl, eko   0,63 dl
  Grahamsmjöl   0,5 dl
  Rapsolja   0,25 msk
  Vatten   0,38 dl
  Sötsyrlig citrussallad:  
  Apelsin   0,5 st
  Grapefrukt   0,5 st
  Clementin mandarin eller satsuma   0,25 st
  Florsocker   1 tsk

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 755 kcal 625 - 875 kcal
Protein 32 g 19 - 38 g
Fett 24,2 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 5,7 g Max 9 g
Kolhydrater 94 g Min 75 g
Fibrer 14 g Min 9 g
C-vitamin 151 mg Min 22 mg
Folat 216 mcg Min 120 mcg
Järn 5,7 mg Min 3,8 mg
Zink 8,9 mg Min 2,7 mg

Vegetariantips: Byt köttet mot kikärter, gärna indiska svarta kikärter.
Lammköttet smakar också gott att brässera med curry och rotfrukter.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se