Att göra sina egna kikärtsbollar, sin falafel är inte svårt. Men kräver planering; kikärterna ska blötläggas och själva tillagningen tar lite tid.
Resultatet är väl värt all möda. Falafeln blir supergod!
I receptet ingår sesamfrön. OBS Många är allergiska mot sesamfrön. Det går utmärkt att laga falafel utan att rulla dem i sesamfrön.
Gör så här
Börja med att skölja och rensa kikärterna. Låt ligga i blöt under en natt eller minst 10, gärna 24 timmar. Receptet fungerar inte med kokta eller konserverade kikärter.
|
Mixa alla ingredienser med stavmixer eller i matberedare. Mixa allt utom vattnet, sesamfrön och rapsolja till en smet. Den ska hålla ihop men kikärterna ska ändå inte vara helt mosade för bästa konsistens.
|
Låt vila kallt i dryga timmen. Späd med vatten till lagom konsistens. det behövs inte mycket.
|
Förbered en sallad medan fafafelsmeten vilar. Välj efter sässong.
|
Gör också en sats hemlagad tzatziki.
|
Forma till bollar – ju mindre bollar desto snabbare fritering men också fetare falafel- och rulla i sesamfrön. Här har vi räknat med att endast en bråkdel av rapsoljan tas upp av bollarna under friteringen, därav parantesen i receptet.
|
Hetta upp oljan i en kastrull . Tag så mycket att oljan täcker bollarna. Fritera i omgånga. Beräkna 3-4 minuter om bollarna är cirka 3 cm i diameter. Att använfda en frityrkorg är smart. Frityroljan ska vara lite svalare (ca 175 grader) än när man friterar t.ex. pommes frites.
|
Servera falafeln i pitabröd med generöst med sallad, röd lök, peperoni och citronklyftor. Samt hemlagad tzataziki. Duka fram ett extra pitabröd åt alla; det är gott att doppa pitabröd i tzatziki.
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Kikärter torkade
|
0,5
dl
|
|
|
|
Vitlök
|
0,75
klyft
|
|
|
|
Lök gul, liten
|
0,25
st
|
|
|
|
Purjolök
|
12,5
g
|
|
|
|
Potatismjöl
|
0,25
msk
|
|
|
|
Salt
|
0,38
tsk
|
|
|
|
Chilipeppar
|
0,5
krm
|
|
|
|
Spiskummin
|
0,25
tsk
|
|
|
|
Kanel, malen
|
0,13
g
|
|
|
|
Citronjuice färskpressad
|
0,25
msk
|
|
|
|
Vatten
|
0
|
|
|
|
Sesamfrön torkade
|
0,25
dl
|
|
|
|
Rapsolja, till fritering
|
2
dl
|
|
|
|
( Rapsolja upptag)
|
2
tsk
|
|
|
|
Tillbehör
|
|
|
|
|
Vitt bröd fibrer ca 3,5 % typ pitabröd
|
2
litet
|
|
|
|
Isbergssallat
|
1,5
dl
|
|
|
|
Tomat
|
1
st
|
|
|
|
Lök röd
|
0,25
st
|
|
|
|
Peperoni
|
25
g
|
|
|
|
Citron
|
0,25
st
|
|
|
|
Tzatziki:
|
|
|
|
|
Matlagningsyoghurt fett 8 %
|
1
dl
|
|
|
|
Gurka
|
0,13
st
|
|
|
|
Vitlök
|
0,5
klyft
|
|
|
|
Oliver
|
1
st
|
|
|
|
Oregano, timjan
|
0,25
tsk
|
Vanligtvis används bakpulver (E 500-503) i recept till falafel men jag tycker dels att det ger en bismak men framförallt förstör bakpulver liksom även bikarbonat och hjorthornssalt en hel del av alla B-vitaminer som finns i kikärterna.
Halten av fosfater höjs oroväckande mycket av just bakpulver. Fosfater används också, om än i mycket mindre mängd, som tillsats i torrmix, torkade soppor, coladrycker och i vissa charkuterier (E450-E452) för att binda vätska.Tillsats av fosfat anses öka risken av för tidig död.
Göra fafafel på svensk odlade ekologisk gula ärter istället för kikärter går förstås bra. Smaken blir annorlunda men är ändå mycket god om du följer länkens recept.
|
|