Falafel med tzaziki och pitabröd
hemlagade kikärtsbollar utan e-nummer Att göra sina egna kikärtsbollar, sin falafel är inte svårt. Men kräver planering; kikärterna ska blötläggas och själva tillagningen tar lite tid. Resultatet är väl värt all möda. Falafeln blir supergod!
I receptet ingår sesamfrön. OBS Många är allergiska mot sesamfrön. Det går utmärkt att laga falafel utan att rulla dem i sesamfrön.
Gör så här
Börja med att skölja och rensa kikärterna. Låt ligga i blöt under en natt eller minst 10, gärna 24 timmar. Receptet fungerar inte med kokta eller konserverade kikärter.
Mixa alla ingredienser med stavmixer eller i matberedare. Mixa allt utom vattnet, sesamfrön och rapsolja till en smet. Den ska hålla ihop men kikärterna ska ändå inte vara helt mosade för bästa konsistens.
Låt vila kallt i dryga timmen. Späd med vatten till lagom konsistens. det behövs inte mycket.
Förbered en sallad medan fafafelsmeten vilar. Välj efter sässong.
Gör också en sats hemlagad tzatziki.
Forma till bollar – ju mindre bollar desto snabbare fritering men också fetare falafel- och rulla i sesamfrön. Här har vi räknat med att endast en bråkdel av rapsoljan tas upp av bollarna under friteringen, därav parantesen i receptet.
Hetta upp oljan i en kastrull . Tag så mycket att oljan täcker bollarna. Fritera i omgånga. Beräkna 3-4 minuter om bollarna är cirka 3 cm i diameter. Att använfda en frityrkorg är smart. Frityroljan ska vara lite svalare (ca 175 grader) än när man friterar t.ex. pommes frites.
Servera falafeln i pitabröd med generöst med sallad, röd lök, peperoni och citronklyftor. Samt hemlagad tzataziki. Duka fram ett extra pitabröd åt alla; det är gott att doppa pitabröd i tzatziki.
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Kikärter torkade   0,5 dl
  Vitlök   0,75 klyft
  Lök gul, liten   0,25 st
  Purjolök   12,5 g
  Potatismjöl   0,25 msk
  Salt   0,38 tsk
  Chilipeppar   0,5 krm
  Spiskummin   0,25 tsk
  Kanel, malen   0,13 g
  Citronjuice färskpressad   0,25 msk
  Vatten   0
  Sesamfrön torkade   0,25 dl
  Rapsolja, till fritering   2 dl
  ( Rapsolja upptag)   2 tsk
  Tillbehör  
  Vitt bröd fibrer ca 3,5 % typ pitabröd   2 litet
  Isbergssallat   1,5 dl
  Tomat   1 st
  Lök röd   0,25 st
  Peperoni   25 g
  Citron   0,25 st
  Tzatziki:  
  Matlagningsyoghurt fett 8 %   1 dl
  Gurka   0,13 st
  Vitlök   0,5 klyft
  Oliver   1 st
  Oregano, timjan   0,25 tsk

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 740 kcal 625 - 875 kcal
Protein 25 g 19 - 38 g
Fett 28,4 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 7,6 g Max 9 g
Kolhydrater 89 g Min 75 g
Fibrer 13 g Min 9 g
C-vitamin 50 mg Min 22 mg
Folat 348 mcg Min 120 mcg
Järn 7,2 mg Min 3,8 mg
Zink 3,3 mg Min 2,7 mg

Vanligtvis används bakpulver (E 500-503) i recept till falafel men jag tycker dels att det ger en bismak men framförallt förstör bakpulver liksom även bikarbonat och hjorthornssalt en hel del av alla B-vitaminer som finns i kikärterna.
Halten av fosfater höjs oroväckande mycket av just bakpulver. Fosfater används också, om än i mycket mindre mängd, som tillsats i torrmix, torkade soppor, coladrycker och i vissa charkuterier (E450-E452) för att binda vätska.Tillsats av fosfat anses öka risken av för tidig död.
Göra fafafel på svensk odlade ekologisk gula ärter istället för kikärter går förstås bra. Smaken blir annorlunda men är ändå mycket god om du följer länkens recept.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se