Raggmunk tillhör vårt svenska matarv - bra, enkel och billig mat som ska göras på god potatis. Stek munkarna till små och frasiga plättar och ät med rubinröd lingonsylt och en klick matyoghurt istället för fett fläsk. Godare och sundare.
Gör så här
Börja med att vispa ihop vetemjöl, havrekli med drygt häften av mjölken. Vispa till en slät smet. Vispa i äggen, saltet och resten av mjölken. Låt smeten sväll lite medan du förbereder salladen och skalar potatisen.
|
Gör sallad: En god läskande sallad som nästan blir till efterrätt är italiensk sallad med fänkål och kålrabbi. Särskilt om man som vi gjort här ökat mängden apelsin till 2 stycken.
|
Skala och finriv potatisen. Blanda ner potatis och drygt häften av det flytande margarinet i smeten.
|
Hetta upp en stekpanna eller två (om du har). Gärna en plastbelagd så krävs mindre fett till stekningen. Då brukar det räcka med lite, lite flytande margarin till varann omgång.
|
Stek små raggmunkar, tre per panna brukar vara lagom, till vacker färg.
|
Servera de nystekta raggmunkarna med en klick matyoghurt och lingonsylt.
|
Avsluta med den italienska salladen.
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Potatis, mellanstora
|
2
st
|
|
|
|
Vetemjöl, eko
|
0,5
dl
|
|
|
|
Havrekli
|
0,25
dl
|
|
|
|
Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %
|
1,25
dl
|
|
|
|
Ägg ekologiskt
|
0,5
st
|
|
|
|
Salt
|
0,25
tsk
|
|
|
|
Flytande margarin fett 74% berikad
|
1
msk
|
|
|
|
Matlagningsyoghurt fett 8 %
|
0,5
dl
|
|
|
|
Lingonsylt
|
0,63
dl
|
|
|
|
Fänkålssallad:
|
|
|
|
|
Fänkål
|
0,25
st
|
|
|
|
Kålrabbi
|
0,13
st
|
|
|
|
Lök röd
|
0,25
st
|
|
|
|
Apelsin
|
0,5
st
|
|
|
|
Oliver gröna eller svarta inlagda
|
3
st
|
|
|
|
Raps- eller olivolja
|
0,38
msk
|
Vegantips: Byt mjölken mot havre- eller sojamjölk och ersätt äggen med 1,5 - 2 dl sojamjöl.
Tyvärr finns inget ekologiskt flytande margarin på marknaden. Ett alternativ är att ersätta 4 msk flytande med 25 g smält smör och 2 msk rapsolja. |
|