Skölj av laxsidan och torka den.
|
Stör svartpeppar och enbär grovt. Blanda med salt och socker.
|
Gnid/klappa in det mesta av blandningen på köttsidan. Spar lite till skinnsidan.
|
Strö lite av saltblandningen i botten på en stor plastpåse.
|
Dela laxsidan i två lika stora delar. Lägg ihop med sköljd dill emellan, lägg ihop tjock del mot tunn del.
|
Placera i plastpåsen. Strö över rseten av saltet.. Knip ihop plastpåsen, det ska inte finnas luft kvar. Lägg på ett fat och ställ i kylskåp.
|
Låt grava i cirka 2 dygn. Vänd påsen lite då och då. Häll bort lagen och ta bort dillen när fisken är färdiggravad.
|
Skär upp fisken i tunna skivor och gärna på skrå så att skivorna blir trevligt stora. Lägg på ett fat och dekorera med citronskivor och färsk dill.
|
Laxen går utmärkt att frysa färdig gravad till häften gravad dvs efter ett dygn, den "gravar efter" under infrysning och upptining. Räkna med att laxen behöver dryga dygnet för att tina i kylskåp.
|
Förvara färdiggravad lax kylskåpskallt, +5, och ät upp den inom en vecka. Skär bara upp vad som går åt för tillfället och låt resten bli kvar i kylskåp.
|