Plocka dvs. klippa av de yttersta späda skotten på nässelplantorna. Använd handskar, de bränns.
|
Skölj nässlorna väl och rensa bort torra strån. Lägg nässlorna i en kastrull med en bottenskyla vatten, cirka 1 cm. Koka upp, rör om och låt koka utan lock i några minuter. Nässlorna ska behålla sin färg och det mesta vattnet koka bort. Kyl.
|
Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resten av mjölken, äggen, olja och salt.
|
Hacka nässlorna förhand på skärbräda. Det räcker att de är grovt hackade. Vänd ner i smeten ev. tillsammans med ½ dl av kokspadet.
|
Hetta upp en stekpanna med en tesked smör och stek en eller två mindre plättar beroende på hur stor stekpanna du har. Tag knappt ½ dl smet åt gången. Beräkna att det ska bli 8 minder plättar. Stek upp resten av smeten på samma sätt.
|
Servera plättarna varm som förrätt till en festlig vår/sommarmiddag eller som vickning med en klick matyoghort, hackade ansjovisfiléer, hackad rödlök och några strån gräslök.
|
Varför inte ersätta efterrättspannakakan efter en vanlig vardags middagssoppa med spenatplättar som förrätt?.
|