Nässelplättar med ansjovis och lök
järnbomb nässelskott vårens första primör Nässlor är vårens första primör som faktiskt kan plockas en bra bit in i juni. Klipp bara av de yttersta späda skotten.
Nässlor är rena rama näringsbomberna; innehåller massor av järn, olika B-vitaminer bl.a. folat, karotenoider (vitamin-A) och även protein av hög kvalitet.
Framförallt smakar nässlor jättegott.
Självklart kan nässlorna ersättas av spenat, mangold eller färsk grönkål.
Gör så här
Plocka dvs. klippa av de yttersta späda skotten på nässelplantorna. Använd handskar, de bränns.
Skölj nässlorna väl och rensa bort torra strån. Lägg nässlorna i en kastrull med en bottenskyla vatten, cirka 1 cm. Koka upp, rör om och låt koka utan lock i några minuter. Nässlorna ska behålla sin färg och det mesta vattnet koka bort. Kyl.
Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resten av mjölken, äggen, olja och salt.
Hacka nässlorna förhand på skärbräda. Det räcker att de är grovt hackade. Vänd ner i smeten ev. tillsammans med ½ dl av kokspadet.
Hetta upp en stekpanna med en tesked smör och stek en eller två mindre plättar beroende på hur stor stekpanna du har. Tag knappt ½ dl smet åt gången. Beräkna att det ska bli 8 minder plättar. Stek upp resten av smeten på samma sätt.
Servera plättarna varm som förrätt till en festlig vår/sommarmiddag eller som vickning med en klick matyoghort, hackade ansjovisfiléer, hackad rödlök och några strån gräslök.
Varför inte ersätta efterrättspannakakan efter en vanlig vardags middagssoppa med spenatplättar som förrätt?.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Nässlor   5 dl
  Vetemjöl, eko   2 dl
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   3 dl
  Ägg ekologiskt rått   2 st
  Rapsolja   1 msk
  Smör fett 80 %   2 msk
  Salt   0,5 tsk
  Tillbehör:  
  Lök röd   0,5 st
  Ansjovis skarpsill inlagd, filéer   90 g
  Matlagningsyoghurt fett 8 %   8 msk
  Gräslök   2 msk

Näringsämne Mängd
Energi 370 kcal
Protein 16 g
Fett 19,9 g
Mättade fettsyror 8,4 g
Kolhydrater 31 g
Fibrer 3 g
C-vitamin 7 mg
Folat 96 mcg
Järn 2,9 mg
Zink 1,7 mg

Receptet ger 8 mindre plättar
Vegetariskt recept: Ersätt äggen med 1 dl sojamjöl och komjölken med soja- eller havredryck. Servera plättarna med en klick hoummos, rödlök och gräslök.
Med en rejäl råkost eller sallad blir nässelplättarna en bra lunch.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se