Grillat på veganskt vis
vegetarisk grillkorv mjölkfritt vardagsmat ekologisk En god vegetarisk korv blir superb efter några minuter på grillen. Lägg lite extra omsorg på tillbehören så blir det en riktig festmåltid.
Avsluta med säsongens färska eller frysta bär.
Gör så här
Börja med att göra potatisklyftor i ugn: Skrubba men skala inte, skär i klyftor och lägg på bakduk i kall ugn. Sätt värmen på 250 grader. Börja ta tid. Ringla över 1-2 msk olja efter 15 minuter. Baka i ytterligare 10 minuter. Stäng av värmen och låt klyftorna baka klart på eftervärmen.
Eller värm färdiga frysta potatisklyftor.
Tänd grillen men grilla inte förrän kolen falnat till glöd.
Blanda kokta vitabönor med strimlad salladslök. Blanda olja, vinäger och lite salt. Häll över grönsaksblandningen.
Grilla korven.
Servera korven med bönorna, blad av sallad eller persilja, rädisor, surkål eller andra syrade grönsaker, senap samt ugnsbakade potatisklyftor.
Fresta med färska svenska jordgubbar när säsongen är inne eller välj frysta.
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Vegetarisk kryddig korv   1 st
  Klyftpotatis u skal ugnsstekt rapsolja   200 g
  Grönsaksröra:  
  Vita bönor torkade kokta u salt   1 dl
  Purjo- eller salladslök   25 g
  Olivolja   0,5 msk
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   0,5 msk
  Salt   0,5 krm
  Tillbehör:  
  Surkål konserv m lag   18,75 g
  Persilja blad   0,25 dl
  Senap fransk   0,5 msk
  Rädisa   6,25 st
  Efterrätt:  
  Jordgubbar, färska svenska eller frysta   125 g

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 690 kcal 625 - 875 kcal
Protein 35 g 19 - 38 g
Fett 24 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 3 g Max 9 g
Kolhydrater 78 g Min 75 g
Fibrer 17 g Min 9 g
C-vitamin 159 mg Min 22 mg
Folat 333 mcg Min 120 mcg
Järn 5,7 mg Min 3,8 mg
Zink 2,8 mg Min 2,7 mg

Grillen är utmärkt att använda när vännerna består både av veganer och djurätare. Låt var och en välja sin korv. Tillbehören smakar lika bra till en vanlig köttkorv som en vegansk.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se