Bonussoppa på thaivis
ekologisk äggvitestrimlor sesamolja thaicurry nudlar bönor Svinn kan vara ett problem men också en lösning; Här har vi plockat ihop en soppa av vanliga rester: äggvita, olika bönor, diverse rotfrukter och lite kål. Koka en asiatiskt het bonussoppa som nästan är klar och redan betald!
Gör så här
Börja med att förbereda alla grönsaker: Skala och skiva vitlöken tunt, strimla purjolöken, skala och finstrimla morot och gulbeta. Finriv skalet på limen, om du har en. Strimla kålen grovt.
Rör ihop de två oljorna.
Hetta upp ungefär 3 msk av oljeblandningen i en gryta som rymmer hela rätten. Tillsätt skivad vitlök, Thaicurry och rivet limeskal. Låt fräsa tills det börjar dofta.
Tillsätt purjolök, morot och gulbeta. Späd med vatten och soja. Låt koka upp och lägg i pastan.
Koka i 5 minuter och tillsätt kålen. Låt puttra tills pastan är färdigkokt. Den kan behöva spädas med vatten.
Hetta upp en stekpanna med ungefär 1 msk av olja medan soppan kokar. Vispa ihop vitorna och häll i stekpannan. Vicka så att äggsmeten täcker det mesta av stekpannan. Salta lätt. Låt äggvitan stelna. Ta upp vitan, rulla ihop och skär i strimlor.
Smaka av soppan: det kan behövas mer curry, soja eller salt. Droppa också gärna i lite limejuice. Fördela äggstrimlorna över.
Servera soppan med nystekta Fattiga riddare: varför inte byta blåbärssylten mot kardemumma och rårivna päron? Eller byt efterrätten mot bröd, en god dessertost och färsk frukt.
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Äggvita   1 st
  Vitlök   0,5 klyft
  Purjolök   37,5 g
  Morot   0,5 st
  Gulbeta   0,5 st
  (Lime, ev.)   0,13 st
  Savojkål, strimlad   1,25 dl
  Rapsolja   0,5 msk
  Sesamolja   0,5 msk
  Thaicurry, green, het   0,25 tsk
  Vatten   0,25 l
  Sojasås   0,25 msk
  Pasta makaroner spaghetti   1 dl
  Röda bönor torkade kokta u salt   0,5 dl
  Vita bönor torkade kokta u salt   0,5 dl
  Fattiga riddare  
  Vitt bröd fibrer ca 3 % typ Franska   1,5 skiva
  Vetemjöl   0,38 dl
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   0,63 dl
  Ägg ekologiskt   0,25 st
  Salt   0,5 krm
  Smör fett 80 %   0,5 msk
  Socker   0,5 tsk
  Päron   0,5 st
  Kardemumma   0,5 tsk

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 765 kcal 625 - 875 kcal
Protein 27 g 19 - 38 g
Fett 24,2 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 7 g Max 9 g
Kolhydrater 101 g Min 75 g
Fibrer 16 g Min 9 g
C-vitamin 33 mg Min 22 mg
Folat 235 mcg Min 120 mcg
Järn 3,8 mg Min 3,8 mg
Zink 2,7 mg Min 2,7 mg

Vegan? Byt ägget mot strimlor av tofu, lite rostade nötter och/eller lägg bitar av en avokado.
Bästa sättet att förvara överblivna äggvitor är i en liten burk med lock i kylskåpet. Äggvitorna klarar sig i åtskilliga veckor...
Soppan är ganska tunn så det finns plats för en stadig efterrätt, bröd och ost, efterrättskaka eller kanske en liten semla, om fastetiden är inne.
Det är i och för sig inte farligt att någon gång inte komma till det rekommenderade intaget av järn. Lägger man till lite russin och/eller hackade nötter som tillbehör till efterrätten blir det även en grön prick för järnet.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se