Röd bönsalsa
salsa röda bönor chili paprika Salsa med sötma, syrlighet och en aning chilihetta är gott som sallad och råkost. Med bönor i salsan blir den dessutom extra mättande och ger ett bra proteintillskott.
Gör så här
Häll av spadet från bönorna om du använder bönor från burk. Spola av bönorna. Låt rinna av.
Skala lök och vitlök. Skölj paprika, tomat och äpple. Hacka vitlöken fint och skär övriga ingredienser mycket fint.
Varva grönsaker, lök med bönor i en skål. Strö över chili och salt. Ställ svalt.
Pressa över lime strax före servering och garnera/smaksätt med blad av basilika, persilja eller selleri.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Kidney, röda bönor kokta   4 dl
  Lök röd   1 st
  Vitlök   1 klyft
  Paprika röd   1 st
  Tomat   2 st
  Äpple m skal, rött   1 st
  Salt   0
  Chili flakes   1 g
  Limejuice färskpressad   2 msk
  Persilja blad   0,5 dl

Näringsämne Mängd
Energi 125 kcal
Protein 7 g
Fett 0,7 g
Mättade fettsyror 0,1 g
Kolhydrater 19 g
Fibrer 7 g
C-vitamin 98 mg
Folat 70 mcg
Järn 1,8 mg
Zink 0,9 mg

Satsa på åtminstone en portion bönor, ärter eller linser om dagen om du väljer bort kött och fisk. Baljväxter ger ett viktigt tillskott av protein av hög kvalitet och massor av mineraler. Särskilt järn är viktigt för kvinnor.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se