Röd bönsalsa
Salsa med sötma, syrlighet och en aning chilihetta är gott som sallad och råkost. Med bönor i salsan blir den dessutom extra mättande och ger ett bra proteintillskott.
Gör så här
Häll av spadet från bönorna om du använder bönor från burk. Spola av bönorna. Låt rinna av.
Skala lök och vitlök. Skölj paprika, tomat och äpple. Hacka vitlöken fint och skär övriga ingredienser mycket fint.
Varva grönsaker, lök med bönor i en skål. Strö över chili och salt. Ställ svalt.
Pressa över lime strax före servering och garnera/smaksätt med blad av basilika, persilja eller selleri.
INGREDIENSER
4
portioner
Råvara
Mängd
Kidney, röda bönor kokta
4
dl
Lök röd
1
st
Vitlök
1
klyft
Paprika röd
1
st
Tomat
2
st
Äpple m skal, rött
1
st
Salt
0
Chili flakes
1
g
Limejuice färskpressad
2
msk
Persilja blad
0,5
dl
Näringsämne
Mängd
Energi
125 kcal
Protein
7 g
Fett
0,7 g
Mättade fettsyror
0,1 g
Kolhydrater
19 g
Fibrer
7 g
C-vitamin
98 mg
Folat
70 mcg
Järn
1,8 mg
Zink
0,9 mg
Satsa på åtminstone en portion bönor, ärter eller linser om dagen om du väljer bort kött och fisk. Baljväxter ger ett viktigt tillskott av protein av hög kvalitet och massor av mineraler. Särskilt järn är viktigt för kvinnor.
MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se