Nässelsoppa av egenplockade nässlor - glöm inte handskarna - är ett av de allra första vårtecknen. Få grönsaker är så näringstäta som nässlor. Det verkligen kryllar av järn och mineralar, karotener, folater och andra hälsoämnen i nässlor. Skarva med lite spenat om du tycker nässelsmaken blir för stark eller om du inte hittar tillräckligt med nässlor.
Gör så här
Rensa bort skräp och skölj nässlorna noga i flera vatten. Lägg nässlorna i en kastrull. Fyll på med vatten så att det precis täcker. Koka upp och låt koka någon minut. Häll av vattnet, men spar det. Hacka nässlorna fint.
|
Skala lök och potatis. Skär i mycket fina bitar.
|
Mät upp "nässelspadet" och häll tillbaka i kastrullen tillsammans med lök och potatis. Koka under lock tills potatisen är mjuk.
Lägg i spenat och nässlor. Koka upp.
|
Rör ihop vetemjöl och rapsolja till en pasta. Späd med lite nässelspad till rinnande konsistens. Vispa i soppan och rör tills soppan tjocknat.
|
Smaka av soppan med salt, peppar, timjan och klipp gräslök.
|
Servera soppan antingen kokta ägghalvor eller pocherade ägg, lite pyssligare men inte svårt. Gör så här:Koka upp några cm vatten i en stekanna + 2 tsk salt + 2 tsk vinäger per liter. Drag ned värmen tills vattnet sjuder och låt de knäckta äggen glida ner ett och ett i kokvattnet. Fortsätt att sjuda tills vitorna stelnat.
|
Duka också fram knäckebröd och "smör" till de hungrige. Som efterrätt föreslår vi "Fattiga riddare"- brödskivor som doppats i pannkakssmet, steks i smör och smaksätts med kanel och en aning socker. Blåbärsylt eller rivet äpple till.
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Nässlor, hårt packad
|
2,5
dl
|
|
|
|
Lök gul röd
|
0,25
st
|
|
|
|
Potatis
|
1
st
|
|
|
|
Nässelspad
|
0,25
l
|
|
|
|
Spenat fryst
|
62,5
g
|
|
|
|
Vetemjöl eko
|
0,5
msk
|
|
|
|
Rapsolja
|
0,5
msk
|
|
|
|
Salt, svartpeppar
|
0
|
|
|
|
Timjan, torkad
|
0,25
tsk
|
|
|
|
Gräslök
|
0,13
dl
|
|
|
|
Tillbehör:
|
|
|
|
|
Ägg ekologiskt rått
|
1
st
|
|
|
|
Knäckebröd, råg, fullkorn
|
1
bitar
|
|
|
|
Bordsmargarin eko
|
1
tsk
|
|
|
|
Fattiga riddare:
|
|
|
|
|
Vitt bröd fibrer ca 3 % typ Franska
|
1,5
skiva
|
|
|
|
Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %
|
0,63
dl
|
|
|
|
Vetemjöl eko
|
0,38
dl
|
|
|
|
Salt
|
0,5
krm
|
|
|
|
Ägg ekologiskt rått
|
0,25
st
|
|
|
|
Smör fett 80 %
|
0,5
msk
|
|
|
|
Blåbärssylt
|
1,5
msk
|
|
|
|
Socker
|
0,5
tsk
|
|
|
|
Kanel
|
0,5
tsk
|
Råd till icke äggätare: Byt äggen till soppan mot strimlor av tofu, hoummos eller kanske en klick italiensk böndipp
Semmeldags och sugen på semlor?
Nässelpotatis och Nässelplättar med ansjovis och rödlök är också utmärkta sätt att servera denna primör på |
|