Syditaliensk pastasås med musslor
tomatsås med sälta och rosmarin I det syditalienska köket används inte så mycket ost och grädde utan där lagar man mustiga, kryddiga pastasåser med vitlök, kapris, oliver och örter. Nästan alltid används olivolja stället för smör. Italiens sardeller har vi ersatt med nordisk ansjovis dvs. skarpsill.
Gör så här
Skär ansjovisen i små bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj, halvera och skär bort rotstocken på fänkålen. Finstrimla.
Hetta upp olivoljan i en gryta. Tillsätt chili flakes, vitlök och lök. Låt fräsa några minuter. Rör ned ansjovishacket, spar spadet. Rör om och låt fräsa några minuter.
Vänd ner fänkålen och fortsätt att fräsa under omrörning ytterligare några minuter. Häll på tomatkrosset och låt såsen koka tills den är riktigt tjock.
Späd med musselspad till lagom såskonsistens. Tillsätt kapris, svarta oliver, tomatpuré och rosmarin. Låt koka några minuter. Smaka av med lite ansjovisspad om du vill ha saltare smak.
Var italiensk och blanda tomatsåsen med pastan eller servera den till.
Plocka ihop en salladstallrik full av C-vitaminer som hjälper kroppen att ta upp musslornas järn: Skölj, finstrimla salladskål och stjälkselleri. Blanda med bitar av grapefrukt och hackad persilja. Strö över lite örtsalt och till sist ringla över en riktig god olivolja.
Servera salladstallriken vid sidan om eller som en förrätt.
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Musslor konserv u lag   42,5 g
  Ansjovis skarpsill inlagd   20 g
  Lök röd   0,25 st
  Vitlök   0,5 klyft
  Fänkål, liten   0,25 st
  Olivolja   0,75 msk
  Chili flakes eller chili peppar   0,5 krm
  Tomater krossade konserv m lag   100 g
  Kapris   0,13 dl
  Oliver gröna eller svarta, inlagda   0,25 dl
  Tomatpuré konserv konc   0,25 msk
  Rosmarin, färsk eller torkad   0,25 msk
  Pasta makaroner spaghetti   100 g
  Salladstallrik:  
  Salladskål kinakål   50 g
  Grapefrukt   0,25 st
  Stjälkselleri   25 g
  Persilja blad   0,13 dl
  Örtsalt   0,13 tsk
  Olivolja   0,5 msk

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 715 kcal 625 - 875 kcal
Protein 26 g 19 - 38 g
Fett 24,4 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 3,7 g Max 9 g
Kolhydrater 92 g Min 75 g
Fibrer 10 g Min 9 g
C-vitamin 94 mg Min 22 mg
Folat 150 mcg Min 120 mcg
Järn 7,9 mg Min 3,8 mg
Zink 3,8 mg Min 2,7 mg

Vill du äta veganskt? Ersätt musslorna med kokta kikärter och ansjovisen med sojasås.
Till en smakrik sås smakar det bäst med en tunn spagetti enligt italienska pastaregler. Och till fisk och skaldjur serveras aldrig riven ost...

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se