I det syditalienska köket används inte så mycket ost och grädde utan där lagar man mustiga, kryddiga pastasåser med vitlök, kapris, oliver och örter. Nästan alltid används olivolja stället för smör. Italiens sardeller har vi ersatt med nordisk ansjovis dvs. skarpsill.
Gör så här
Skär ansjovisen i små bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj, halvera och skär bort rotstocken på fänkålen. Finstrimla.
|
Hetta upp olivoljan i en gryta. Tillsätt chili flakes, vitlök och lök. Låt fräsa några minuter. Rör ned ansjovishacket, spar spadet. Rör om och låt fräsa några minuter.
|
Vänd ner fänkålen och fortsätt att fräsa under omrörning ytterligare några minuter. Häll på tomatkrosset och låt såsen koka tills den är riktigt tjock.
|
Späd med musselspad till lagom såskonsistens. Tillsätt kapris, svarta oliver, tomatpuré och rosmarin. Låt koka några minuter. Smaka av med lite ansjovisspad om du vill ha saltare smak.
|
Var italiensk och blanda tomatsåsen med pastan eller servera den till.
|
Plocka ihop en salladstallrik full av C-vitaminer som hjälper kroppen att ta upp musslornas järn: Skölj, finstrimla salladskål och stjälkselleri. Blanda med bitar av grapefrukt och hackad persilja. Strö över lite örtsalt och till sist ringla över en riktig god olivolja.
|
Servera salladstallriken vid sidan om eller som en förrätt.
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Musslor konserv u lag
|
42,5
g
|
|
|
|
Ansjovis skarpsill inlagd
|
20
g
|
|
|
|
Lök röd
|
0,25
st
|
|
|
|
Vitlök
|
0,5
klyft
|
|
|
|
Fänkål, liten
|
0,25
st
|
|
|
|
Olivolja
|
0,75
msk
|
|
|
|
Chili flakes eller chili peppar
|
0,5
krm
|
|
|
|
Tomater krossade konserv m lag
|
100
g
|
|
|
|
Kapris
|
0,13
dl
|
|
|
|
Oliver gröna eller svarta, inlagda
|
0,25
dl
|
|
|
|
Tomatpuré konserv konc
|
0,25
msk
|
|
|
|
Rosmarin, färsk eller torkad
|
0,25
msk
|
|
|
|
Pasta makaroner spaghetti
|
100
g
|
|
|
|
Salladstallrik:
|
|
|
|
|
Salladskål kinakål
|
50
g
|
|
|
|
Grapefrukt
|
0,25
st
|
|
|
|
Stjälkselleri
|
25
g
|
|
|
|
Persilja blad
|
0,13
dl
|
|
|
|
Örtsalt
|
0,13
tsk
|
|
|
|
Olivolja
|
0,5
msk
|
Vill du äta veganskt? Ersätt musslorna med kokta kikärter och ansjovisen med sojasås.
Till en smakrik sås smakar det bäst med en tunn spagetti enligt italienska pastaregler. Och till fisk och skaldjur serveras aldrig riven ost... |
|