Stekt i ugnen blir laxen perfekt i konsistens och precis genomkokt. Sätt lite extra sprätt på den milda laxen med asiatisk kryddsättning, en aning sötma och lite chilihetta.
Som avslutning förslår vi en frisk sorbet och lite frukt.
Gör så här
Värm ugnen till 200 grader och koka bulgurn enligt anvisning på paketet.
|
Skär snitt, men inte ända ner, i laxsidan. Blanda sojasås med ingefära och sweet chilisås. Pensla laxsidan med blandningen. Strö över sesamfrö.
|
Stek laxen mitt i ugnen i 20 minuter. Kolla i "snitten" att laxen är genomstekt dvs. fiskköttet ska vara rosa, fast och inte längre genomskinligt.
|
Gör salladen medan laxen steker i ugnen: Strimla purjo, kål, paprika och vitlök fint. Koka upp vattnet. Lägg i grönsakerna och låt bara koka upp igen. Häll av kokvattnet.
|
Smaksätt grönsakerna med koncentrerad äppeljuice och sesamfrön - för extra smak blanda också i lite sweet chilisås.
|
Servera laxen med den ljumma salladen, kokt bulgur och extra chilisås för den som så önskar.
|
Avsluta måltiden med en svalkande dessert; Ekologisk sorbet av något slag med skivad kiwi är läskande.
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Laxfilé, gärna KRAV
|
125
g
|
|
|
|
Sojasås
|
0,5
msk
|
|
|
|
Ingefära, malen
|
0,75
tsk
|
|
|
|
Sweet chilisås
|
0,5
msk
|
|
|
|
Sesamfrön torkade
|
0,25
msk
|
|
|
|
Bulgur, eko
|
0,63
dl
|
|
|
|
Salt
|
0,25
tsk
|
|
|
|
Sallad:
|
|
|
|
|
Purjolök
|
25
g
|
|
|
|
Vitkål, savojkål
|
50
g
|
|
|
|
Paprika grön
|
0,25
st
|
|
|
|
äppeljuice, koncentrat
|
0,13
dl
|
|
|
|
Vatten
|
0,25
l
|
|
|
|
Vitlök
|
0,25
klyft
|
|
|
|
Sesamfrön torkade
|
0,25
msk
|
|
|
|
Tillbehör:
|
|
|
|
|
Sorbet, eko
|
87,5
g
|
|
|
|
Kiwi
|
1
st
|
Bulgur är ett mycket bra alternativ till ris såväl smakmässigt som ur miljösynvinkel; Ris är ju nästan den enda vegetabilie man ska undvika om man vill minska sina utsläpp av växthusgaser. |
|