Mjölksyrade morötter
syrade morötter magvänlig mat härodlat Grönsaker och rotfrukter får lång hållbarhet, bättre näringsvärde, läcker smak och blir mer lättsmälta om de mjölksyrajäses. Morötter blir särskilt goda.
Gör så här
Skala morötterna och kålroten. Riv rotfrukterna. River man rotfrukterna fint blir de syrligare och saftigare. Grovrivet ger mindre syrlighet men också torrare resultat.
Skala och finskiva rödlök och vitlök. Skala och finhacka en bit pepparrot. Blanda kryddorna och saltet.
Blanda kryddorna och saltet.
Varva morötter, kålrot, löksorterna, pepparrot och krydd-saltblandningen i en 3 liters glasburk
Häll på vassle och avsvalnat kokt vatten tills morötterna är precis täckta.
Förslut burken. Ställ varmt, 18–20 grader, i 10 dagar. Ställ burken i en kartong eller täck burken med mörkt omslagspapper eller tyg. Om rötterna står ljust bleks de och syrningen kan gå fel.
Låt eftermogna på kall och mörk plats i 4–8 veckor. Därefter förvaras morötterna kallt.
En klick mjölksyrade grönsaker förgyller alla sallader och smakar utmärkt i en soppa. {b} Värm aldrig mjölksyrade grönsaker mer än till ljummet; de nyttiga, helande bakterierna dör över 40 grader.
Av färskosten som blir kvar kan man t.ex. göra en god tzaziki, en läcker efterrätt med honung och nötter eller så smaksätter man färskosten med örtkryddar,örtsalt och serverar den med bröd.
INGREDIENSER
 1 sats

   RåvaraMängd
  Morot   1,4 kg
  Kålrot   400 g
  Lök röd   450 g
  Vitlök   4 klyft
  Pepparrot   2 msk
  Anis- eller fänkålsfrön   1 msk
  Senapsfrön   1 msk
  Rosépeppar eller enbär   2 msk
  Salt   4 tsk
  Vassle   2 dl
  Vatten, kokt avsvalnat   3 dl

Näringsämne Mängd
Energi 925 kcal
Protein 24 g
Fett 4,4 g
Mättade fettsyror 0,2 g
Kolhydrater 168 g
Fibrer 57 g
C-vitamin 301 mg
Folat 773 mcg
Järn 5,5 mg
Zink 5,4 mg

Satsen ger ungefär 3 liter syrade morötter eller cirka 30 portioner.
Så här får du vassle = startkultur:
Låt 5 dl naturell yoghurt, gärna ekologisk, rinna av genom ett kaffefilter eller en handduk i ett durkslag. Efter knappt 2 timmar ger 0,5 liter yoghurt 2-3 dl vassla. Obs. du behöver inte värma yoghurten. Värmen tar lätt död på de goda lactobacillerna.
Varför är syrade grönsaker extra nyttiga? Inga vitaminer eller antioxidanter dör. Tvärtom de blir dessutom lättare för kroppen att ta upp och halten Vitamin-C ökar. Syrningen sänker GI-värdet, gör mineralerna mer tillgängliga och de aktiva mjölksyrebakterierna (probiotika) stärker kroppens immunförsvaret och kan troligtvis ge ett visst skydd mot allergi.
Är du vegan kan du istället för vassla använda dig av finrivet ekologiskt äpple. Beräkna två större äpplen till satsen ovan. Skal och kärnhus ska vara kvar.
Det finns speciella krukor för mjölksyrejäsning men s.k. franska konservglas – en glasburk med lock som späns fast med en metallklämma och som har en gummiring – fungerar mycket bra. Stora 3 liter glas finns i husgerådsbutiker medan små 1 liters finns i livsmedelshallar.
Receptet går utmärkt att fördubbla eller tredubbla. Förminska är också möjligt men det blir inte alltid lika bra.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se