Vegetariskt fräs med bacon
nästan vegetariskt fräs vardagsmat pasta Ge det vegetariska fräset lite extra smak och sälta med några skivor ekologiskt bacon. Stekpannan är en pålitlig vän när det är bråttom i köket. Särskilt snabbt går de med två: En till baconet och en till grönsaksfräset.
Gör så här
Skala morötter och kålrabbi. Skölj, halvera och kärna ur paprikan. Snitta purjolöken längs med och skölj bort ev. sand mellan bladen. Skala vitlöksklyftan. Strimla alla grönsaker.
Klipp baconet i mindre bitar. Lägg i varm stekpanna. Bryn baconet snabbt under ständig omrörning. Ställ åt sidan.
Hetta upp en stor stek/traktörpanna med oljan. Lägg i vitlök samt morot, kålrabbi och papprika. Fräs lätt under ständig omrörning några minuter. Tillsätt purjolökoch fräs ytterligare några minuter tills rotfrukterna är mjuka. Häll över några matskedar kallt vatten lite då och då så att inte det gröna bränns.
Tillsätt bönorna och vänd ner den grovt hackad persiljan. Smaka av med salt, svartpeppar och lite torkad dragon.
Servera fräset till pasta av något slag. Toppa med bacon.
Avsluta med apelsin eller någon annan färsk frukt som är i säsong.
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Bacon, gris eller kalkon   32,5 g
  Morot   0,5 st
  Kålrabbi   0,13 st
  Paprika röd   0,25 st
  Vitlök   0,25 klyft
  Purjolök   50 g
  Rapsolja   0,75 msk
  Stora vita bönor konserv, kokta   1 dl
  Persilja blad   0,25 dl
  Salt, svartpeppar   0
  Dragon, timjan eller rosmarin   0,25 tsk
  Pasta makaroner spaghetti   100 g
  Tillbehör:  
  Apelsin   1 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 775 kcal 625 - 875 kcal
Protein 25 g 19 - 38 g
Fett 22,7 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 5,4 g Max 9 g
Kolhydrater 109 g Min 75 g
Fibrer 15 g Min 9 g
C-vitamin 227 mg Min 22 mg
Folat 181 mcg Min 120 mcg
Järn 3,7 mg Min 3,8 mg
Zink 2,5 mg Min 2,7 mg

Vegan ? Helt vegetarisk blir rätten om du byter baconet mot strimlor av tofu, gärna rökt, som får fräsa i en smakrik olja.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se