Skädda, eller skrubbskädda, som den egentligen heter är en läcker fisk som är bra miljöval: Den är inte hotad av utfiskning utan tvärtom. Mycket skädda kastas tillbaka eftersom den är svårsåld. Synd på så god, billig och lättlagad fisk.
Stek den hel och gärna i smör som ger fin smak. Är fisken opanerad, som här, tas inget extra fett upp.
Gör så här
Skala alla rotfrukter, potatisen (till den krossade potatisen), löken. Strimla kålen. Skölj äpplena och skär bort kärnhusen. Skär allt (utom potatisen) i små fina tärningar.
|
Koka potatisen till den "krossade potatisen". Den ska koka precis mjuk.
|
Hetta upp rapsoljan och fräs rotfrukter, kål, äpple och lök i en stor stekpanna under ständig omrörning. Stek tills rotfrukterna börjat mjuka; det är trevligt med lite tuggmotstånd. Salta lätt.
|
Skölj av skäddan, ta bort mjölke och rom om det finns kvar men behåll det vita skinnet. Torka av.
Hetta upp rejält med smör i en annan stekpanna. Stek skäddan på båda sidor. Kolla vid tjockaste delen att fisken är genomstekt. Salta och peppra.
|
Gör klar den krossade potatisen: Grovhacka potatisen i en skål. Häll på olivolja, pressa i vitlök, tillsätt salt och späd med några matskedar potatisvatten. Rör ner hackad persilja och blanda ihop till ett grovt mos, hack. Tillsätt mer kokspad om du vill ha en mjukare konsostens.
|
Lägg upp skäddorna på en bädd av rotfruktsfräs. Toppa fiskarna med hackad saltgurka och riven pepparrot. Servera med krossad potatis
|
Avsluta måltiden med en banan.
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Flundra skrubbskädda, 1/2 hel stor skädda per port
|
150
g
|
|
|
|
Gul - eller polkabeta
|
0,5
st
|
|
|
|
Morot
|
0,5
st
|
|
|
|
Rotpersilja
|
0,5
st
|
|
|
|
Lök gul röd
|
0,5
st
|
|
|
|
Äpple m skal
|
0,5
st
|
|
|
|
Rapsolja
|
0,63
msk
|
|
|
|
Salt, peppar
|
0
|
|
|
|
Saltgurka u lag
|
0,5
dl
|
|
|
|
Pepparrot
|
1
tsk
|
|
|
|
Krossad potatis:
|
|
|
|
|
Potatis
|
200
g
|
|
|
|
Olivolja
|
0,75
msk
|
|
|
|
Vitlök
|
0,25
klyft
|
|
|
|
Salt
|
0,25
tsk
|
|
|
|
Kokvatten från potatisen
|
0,13
dl
|
|
|
|
Persilja blad
|
0,25
dl
|
|
|
|
Efterrättsfrukt:
|
|
|
|
|
Banan
|
1
st
|
Det är svårt att ange exakt mängd för hur mycket fisk som går åt. Recpetet är beräknad på "ätbar" vikt. Räkna med att en stor skädda räcker till två. Mycket av fiskens vikt består av det kraftiga ryggbenet. Köp gärna lite extra av denna fina råvara. Kall skädda smakar utmärkt på en knäckemacka. |
|