Ärtsoppa med solplättar och kaneläpple
vegetarisk ärtsoppa med extra smak En tallrik varm ärtsoppa smakar bra mörka höstkvällar, kalla vinter- och blåsiga vårdagar.
Avsluta på traditionellt vis med plättar, kanske solplättar med äppelrasp.
Till fest hör en kopp rykande het punch till ärtsoppan...
Gör så här
Rensa bort skräp från ärterna. Lägg ärterna i dubbel mängd vatten. Låt ligga i blöt minst 8 timmar men gärna dubbla tiden.
Koka upp ärterna i blötläggningsvattnet. Låt koka i 5 minuter. Häll av kokvattnet. Häll på 1 liter nytt kallt vatten. Låt koka upp igen.
Skala moroten, lökarna och en bit ingefära. Skiva moroten, ingefära och dela lökarna. Lägg i ärtkoket. Koka i 60 minuter. Tillsätt buljongen och salt.
När ärterna är mjuka, smaka av med salt, svartpeppar och timjan. Späd med mer vatten till lagom soppkonsistens. Servera gärna ärtsoppan med några matskedar strimlad purjolök och senap av svensk typ.
Dags för solplättarna: Gör en mindre sats som ger 6-7 plättar per portion. Vispa ihop mjölk, mjölsorterna, salt med ägg, riven morot och rapsolja. Stek i smöret och servera med äppelrasp smaksatt med kanel.
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Gröna el gula ärter torkade   87,5 g
  Morot   0,25 st
  Lök gul röd   0,5 st
  Ingefära, färsk   3,75 g
  Vatten   0,25 l
  Grönsaksbuljong   2,5 g
  salt, svartpeppar, timjan   0
  Purjolök   37,5 g
  Senap svensk   0,25 dl
  Solplättar:  
  Morot   0,38 dl
  Ägg ekologiskt rått   0,5 st
  Havrekli   0,25 dl
  Vetemjöl berikat   0,25 dl
  Mjölk, eko fett 3 %   0,5 dl
  Rapsolja   0,5 msk
  Salt   0,13 tsk
  Smör fett 80 %   0,5 msk
  Äppelrasp:  
  Äpple m skal   0,5 st
  Kanel   0,25 msk

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 680 kcal 625 - 875 kcal
Protein 31 g 19 - 38 g
Fett 21,1 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 6,9 g Max 9 g
Kolhydrater 82 g Min 75 g
Fibrer 17 g Min 9 g
C-vitamin 23 mg Min 22 mg
Folat 113 mcg Min 120 mcg
Järn 7,8 mg Min 3,8 mg
Zink 4,8 mg Min 2,7 mg

Knäckemackor med ost- eller skinka är bra alternativ till plättar. Avsluta då med en färsk frukt i säsong.
Ett utförligt recept på solplättar finns under vardagsmat / plättar och pannkaka
Semlor är förstås också ett alternativ. När det är semmeldags...

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se