En korv eller två sätter sprätt på den mest vardagliga rotfruktsgryta. Välj helst en korv med mycket kryddor och smak, så behöver du inga stora mängder. Grytan är en allt i ett gryta så den ska ihop koka så att alla smaker gifter sig.
Servera med ett grönsaksströssel; Ett hack av citron, purjo, persilja och bladselleri ger en fräsch, syrlig ton till anrättningen.
Gör så här
Skala löken, rotfrukterna och potatisen. Skär i mindre bitar; Desto mindre ju snabbare koktid. Potatis, palsternacka och persiljerot kokar snabbare än kål- och morot så gör dem något större.
|
Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela rätten. Fräs chili flakes, spiskummin med löken någon minut för mesta smak.
Tillsätt rotfrukterna och potatisen. Häll på tomaterna och ev. vinet.
|
Koka upp och låt koka några minuter.
|
Skiva korven och lägg i den.
|
Låt koka tills alla rotfrukterna och potatisen är riktigt mjuk cirka 20 minuter.
Smaka av med salt först mot slutet när du vet hur mycket smak och sälta som korven ger.
|
Medan grytan kokar gör du grönsaksströsslet:
Skölj grönsakerna och citronen noga. Riv skalet av citronen och finhacka de övriga ingredienserna. Blanda. (Skiva citronen och smaksätt bordsvattnet med den)
Servera strösslet över och vid sidan om grytan.
|
Komplettera med vitlöksbröd för den hungrige. Rosta några brödskivor, typ bondbröd. Gnid ituskurna vitlökshalvor mot den rostade ytan. Droppa över lite god olivolja och strö över några korn flingsalt.
|
Ytterligare bröd i form av en bit knäckebröd för den riktigt hungrige kan behövas. Och en banan eller annan frukt som avslutning till alla.
|
Eller varför inte festa med ett fat exotisk frukt: Färska eller torkade fikon och några physalis ("prasselfrukter")
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Chorizo korv
|
90
g
|
|
|
|
Olivolja
|
0,5
msk
|
|
|
|
Lök gul röd
|
0,5
st
|
|
|
|
Vitlök
|
0,5
klyft
|
|
|
|
Kålrot eller majrova
|
31,25
g
|
|
|
|
Morot
|
0,5
st
|
|
|
|
Palsternacka
|
0,25
st
|
|
|
|
Rotpersilja
|
0,25
st
|
|
|
|
Potatis
|
1,5
st
|
|
|
|
Chili flakes
|
0,25
krm
|
|
|
|
Spiskummin, helst hela frön
|
0,25
g
|
|
|
|
Tomater krossade konserv m lag
|
100
g
|
|
|
|
Vin torrt 12 vol. %, om du har
|
0,25
dl
|
|
|
|
Salt
|
0,25
tsk
|
|
|
|
Grönsaksströssel:
|
|
|
|
|
Purjolök
|
25
g
|
|
|
|
Stjälkselleri
|
25
g
|
|
|
|
Persilja, ruccola eller andra gröna blad
|
0,38
dl
|
|
|
|
Citronskal, 1 msk = 10 g
|
7,5
g
|
|
|
|
Vitlöksbröd:
|
|
|
|
|
Vitt bröd osötat fibrer ca 2,5 % typ italienskt
|
2
skiva
|
|
|
|
Olivolja
|
1
tsk
|
|
|
|
Vitlök
|
0,5
klyft
|
|
|
|
Salt, fling
|
0,13
tsk
|
|
|
|
Lyx frukt:
|
|
|
|
|
Fikon, färska eller torkade
|
1
st
|
|
|
|
Physalis
|
3
st
|
Vegan?Byt korven mot kikärter eller sojakorv. Sätt extra smak och sätt extra smak och järnberika med några matskedar hoummos.
Räkna med att det går åt sammanlagt 500 g rotfrukter. Vilka du väljer spelar mindre roll. Ta dina favoriter. Desto fler sorter ju mustigare smak. |
|