Nizzasallad på svenska
Makrillsallad med rödbetor, ansjovis, kapris Salade nicoise är en klassisk fransk sallad som görs på tonfisk, sardeller och tomater. Försvenska den och lägg ihop en sallad av kokt eller rökt fisk av något slag, ansjovis och kokta rödbetor. Jättegott och snabb bonusmat. Bra hälsosam vardagsmat.
Gör så här
Rensa den kokta eller rökta fisken; tag bort skinn och ben. Dela i mindre bitar.
Hårdkoka äggen. Lägg i kallt vatten. Koka upp och börja ta tid efter 8 minuter är äggen hårdkokrta. Spola av i kallt vatten och skala, Skär i halvor.
Skala potatis och rödbetor. Skär i mindre bitar. Skölj och grovhacka persiljan. Skala och skär löken i strimlor
Fördela persilja, potatis, rödbetor, fisk, lök, bönor och kokta ägg på ett fat. Skär anjovisen i mindre bitar. Strö den och kaprisen över salladen. Mixa ihop dressingen och droppa över salladen.
En bit brytbröd och lite extra råkost eller en frukt behövs också till.
INGREDIENSER
1  portioner

   RåvaraMängd
  Makrill filé varmrökt   62,5 g
  Ägg ekologiskt rått   1 st
  Potatis kokt m salt   2 st
  Rödbeta, kokta, mellanstora   1,5 st
  Gröna bönor frysta eller färska   50 g
  Persilja blad   0,5 msk
  Lök röd   0,5 st
  Ansjovis skarpsill inlagd   7,5 g
  Dressing:  
  Rapsolja   0,25 msk
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   0,25 msk
  Vatten   0,25 msk
  Vitlök   0,25 klyft
  Örtsalt   0,25 tsk
  Svartpeppar   0,5 krm
  Tillbehör:  
  Vitt bröd osötat fibrer ca 2,5 % typ italienskt   2 skiva
  Päron eller melonskivor   1 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 790 kcal 625 - 875 kcal
Protein 32 g 19 - 38 g
Fett 28,9 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 6,2 g Max 9 g
Kolhydrater 92 g Min 75 g
Fibrer 17 g Min 9 g
C-vitamin 53 mg Min 22 mg
Folat 269 mcg Min 120 mcg
Järn 4,6 mg Min 3,8 mg
Zink 3,1 mg Min 2,7 mg

Självklart kan man också göra salladen på konserverad tonfisk, sardeller och tomater.
Vill du hellre äta vegetarisk mat ? Gör en peruansk potatissallad.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se