Salade nicoise är en klassisk fransk sallad som görs på tonfisk, sardeller och tomater.
Försvenska den och lägg ihop en sallad av kokt eller rökt fisk av något slag, ansjovis och kokta rödbetor. Jättegott och snabb bonusmat. Bra hälsosam vardagsmat.
Gör så här
Rensa den kokta eller rökta fisken; tag bort skinn och ben. Dela i mindre bitar.
|
Hårdkoka äggen. Lägg i kallt vatten. Koka upp och börja ta tid efter 8 minuter är äggen hårdkokrta. Spola av i kallt vatten och skala, Skär i halvor.
|
Skala potatis och rödbetor. Skär i mindre bitar.
Skölj och grovhacka persiljan.
Skala och skär löken i strimlor
|
Fördela persilja, potatis, rödbetor, fisk, lök, bönor och kokta ägg på ett fat.
Skär anjovisen i mindre bitar. Strö den och kaprisen över salladen.
Mixa ihop dressingen och droppa över salladen.
|
En bit brytbröd och lite extra råkost eller en frukt behövs också till.
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Makrill filé varmrökt
|
62,5
g
|
|
|
|
Ägg ekologiskt rått
|
1
st
|
|
|
|
Potatis kokt m salt
|
2
st
|
|
|
|
Rödbeta, kokta, mellanstora
|
1,5
st
|
|
|
|
Gröna bönor frysta eller färska
|
50
g
|
|
|
|
Persilja blad
|
0,5
msk
|
|
|
|
Lök röd
|
0,5
st
|
|
|
|
Ansjovis skarpsill inlagd
|
7,5
g
|
|
|
|
Dressing:
|
|
|
|
|
Rapsolja
|
0,25
msk
|
|
|
|
Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %
|
0,25
msk
|
|
|
|
Vatten
|
0,25
msk
|
|
|
|
Vitlök
|
0,25
klyft
|
|
|
|
Örtsalt
|
0,25
tsk
|
|
|
|
Svartpeppar
|
0,5
krm
|
|
|
|
Tillbehör:
|
|
|
|
|
Vitt bröd osötat fibrer ca 2,5 % typ italienskt
|
2
skiva
|
|
|
|
Päron eller melonskivor
|
1
st
|
Självklart kan man också göra salladen på konserverad tonfisk, sardeller och tomater.
Vill du hellre äta vegetarisk mat ? Gör en peruansk potatissallad. |
|